De politie escorteert een lid van de oppositie naar buiten Reuters

In Montenegro is een zitting in het parlement over een religieuze wet uitgelopen op chaos. Parlementsleden gooiden met flessen en ook zijn er berichten dat er met vuurwerk en traangas werd gegooid. De politie hield achttien volksvertegenwoordigers aan, allemaal van dezelfde partij.

In het wetsvoorstel staat dat religieuze organisaties moeten aantonen dat ze al voor 1918 eigenaar waren van vastgoed dat ze in bezit hebben. Veel gelovigen zeggen dat de overheid de wet gebruikt om honderden van kerken, kloosters en landgoederen in te lijven.

De wet is tegen het zere been van vooral de Servisch-Orthodoxe bevolking van Montenegro. Naar schatting 70 procent van de Montenegrijnen is aanhanger van de Servisch-Orthodoxe Kerk.

Gisteren gingen betogers al de straat op uit protest tegen de wet, en vandaag probeerden parlementariërs van de pro-Servische oppositiepartij Democratisch Front de stemming in het parlement met geweld tegen te houden.

Stemming in parlement Montenegro loopt uit de hand

De politie kwam met gasmaskers de parlementszaal in en hield achttien leden van de fractie aan. Vijftien van hen werden na korte tijd vrijgelaten.

Na het tumult ging de stemming in het parlement overigens door. De wet werd aangenomen.

De aangenomen wet leidde ook tot commotie in het parlement in Servië. Daar kwam het tot opstootjes toen de leider van een rechtse partij een bord omhoog hield waarop hij de Montegrijnse president Dukanovic beschuldigde van diefstal. "Je bent een dief, we gaan je geen heiligdommen geven."

Tumult bij parlementszitting Servië

STER reclame