Een muur van het Maya-paleis
NOS NieuwsAangepast

Meer dan duizend jaar oud Maya-paleis ontdekt in Mexico

In Mexico hebben archeologen restanten gevonden van een oud paleis dat werd gebruikt door de Maya's. Het gebouw is 55 meter lang, 15 meter breed en 6 meter hoog.

De ontdekking is gedaan in Kulubá, een oude Maya-stad in de buurt van toeristenstrekpleister Cancún. Het paleis werd bewoond tussen 600-1050 na Christus, zeggen de archeologen. "We vermoeden dat het werd gebruikt door de elite van Kulubá."

Archeoloog Alfredo Barrera over de ontdekking:

Archeologen ontdekken Maya-paleis in Mexico

Archeologen onderzoeken op dezelfde plek ook restanten van twee woongebouwen, een altaar en een rond bouwsel, vermoedelijk een oven. "Dit is nog maar het begin", zegt archeoloog Alfredo Barrera. Hij verwacht dat er nog veel meer wordt gevonden op de locatie. "We zijn nog maar net begonnen met het blootleggen van een van de meest omvangrijke bouwwerken hier."

Werkzaamheden in de ruïne

De Maya-beschaving bestond al lange tijd voor Christus, maar kende een bloeiperiode tussen 250 en 900 na Christus. De Maya's heersten toen over een groot gebied van wat nu onder meer de landen Mexico, Honduras en Guatemala zijn. In de zestiende eeuw kwam er grotendeels een eind aan deze beschaving, hoewel er vandaag de dag nog steeds Maya's zijn en hun talen nog worden gesproken.

Ceremonies en gebruiken

De Maya's bouwden grote steden, bedreven landbouw, hadden hun eigen schrift, zeer nauwkeurige kalenders en waren ver ontwikkeld op gebieden als astronomie en wiskunde.

Onderzoekers hopen dat de ontdekking nieuwe feiten over de gebruiken en ceremonies van de Maya's onthult.

Natuurbeschermers willen delen van Kulubá opnieuw bebossen, om te voorkomen dat wind en zon schade veroorzaken aan het paleis. Mogelijk wordt de archeologische vindplek over enige tijd opengesteld voor publiek.

Een deel van het ontdekte Maya-paleis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl