1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP/NOS
NOS Voetbal

Kerstrapport Feyenoord: 'Club stond in de fik, maar ze kijken weer omhoog'

Met de gourmetlucht dichtbij en de oliebollen in het verschiet is het tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft van de eredivisie. Hoe hebben Ajax, AZ, PSV en Feyenoord het gedaan? De vaste gezichten van Studio Voetbal spreken: Arno Vermeulen, Pierre van Hooijdonk en Theo Janssen. Vandaag: Feyenoord.

De Rotterdammers kenden onder de nieuwe trainer Jaap Stam een uiterst teleurstellende start van de competitie en waren lang in het rechterrijtje te vinden. Dieptepunten vormden de 4-2 nederlaag op bezoek bij Fortuna Sittard en de 4-0 nederlaag tegen Ajax.

Het verlies tegen de rivaal uit Amsterdam kostte Stam uiteindelijk de kop. Hij werd niet veel later vervangen door de ervaren Dick Advocaat, waarna Feyenoord niet meer verloor in de competitie en opklom van de twaalfde naar de vijfde plaats.

Proshots
Steven Berghuis viert zijn treffer tijdens Feyenoord-PSV (3-1)

Pierre van Hooijdonk ziet dat er met Advocaat een frisse wind waait in De Kuip. "Ze spelen nog altijd niet geweldig, maar er is wel een andere schwung in het elftal gekomen. Hoe dat komt? Het gaat dan om kleine dingetjes. Trainers zijn geen tovenaars", aldus de oud-spits van de Rotterdammers.

"Probleem was: in het begin stond een aantal spelers er fysiek heel slecht voor. En in combinatie met een druk programma kom je dan niet tot een vast elftal."

In de fik

Voetbalcommentator Arno Vermeulen ziet ook een ander Feyenoord na de komst van een nieuw gezicht voor de spelersgroep. "Onder Advocaat levert de ploeg veel meer strijd en werkt het harder. Hij kan er niet ineens voor zorgen dat ze Europees doorgaan, maar ze verliezen niet en pakken punten in de competitie. Hij haalt er het maximale uit. Het is niet zo'n goed elftal, maar ze stralen meer vertrouwen uit."

Janssen: "Advocaat heeft degelijkheid erin gebracht. Hij legde de focus op de verdediging, zorgde ervoor dat ze daar in ieder geval goed staan. Je ziet nu weer een team dat met elkaar vecht en probeert resultaat te halen. Dat zag je eerst niet."

"Niemand heeft het meer over een crisis in Rotterdam", vervolgt Vermeulen. "Ze kijken weer omhoog terwijl de club ook echt wel in de fik stond. Ze waren echt het lachertje van de eredivisie."

Proshots
Jaap Stam tijdens Ajax-Feyenoord (4-0). Na deze wedstrijd werd stapte hij op als trainer van Feyenoord

Hoewel er bij Feyenoord veel kritiek was over de kwaliteit van de selectie, springt er voor Van Hooijdonk en Janssen één speler uit die het wel gebracht heeft.

"Steven Berghuis beslist de wedstrijden", aldus Janssen. Van Hooijdonk: "Hij heeft ook mindere wedstrijden gehad, maar met elf doelpunten als buitenspeler heb je gewoon hele goeie cijfers."

"Hij is ook aanvoerder geworden. Misschien speelt dat ook mee, maar daar geloof ik niet zo in. Ik kijk als oud-spits vooral naar de cijfers van de aanvallers. En die zeggen genoeg."

Lachertje van het team

Vermeulen kijkt vooral naar de ontwikkeling van verdediger Eric Botteghin. "Hij valt mij het meeste op", reageert de commentator. "Hij is veel rustiger sinds de komst van Advocaat. En ik vind Luis Sinisterra veel beter presteren. Dat leek in het begin een beetje het lachertje van het team, maar is gewoon een goede voetballer. Dat heeft echt wel met vertrouwen te maken."

Proshots
Luis Sinisterra

Vertrouwen lijkt voorlopig te ontbreken bij spits Nicolai Jørgensen. De Deen zoekt al tijden naar de topvorm die hij etaleerde in het kampioensjaar 2017, toen hij 21 competitietreffers maakte.

"Hij stelt het meeste teleur", stelt Van Hooijdonk. "Met twee goals in - ik meen - dertien wedstrijden. Dat is veel te weinig, zowel qua goals als qua aantal duels. En hij zit ook nu nog in een fase waarin het allemaal zeker niet goed valt."

Alweer vergeten

Voor Vermeulen viel vooral middenvelder Orkun Kökcü tegen. "Ik heb wel moeite om zijn kwaliteiten elke week te zien. Is hij nou echt een groot talent? Dat zou ik ook wel meer willen zien."

Janssen vraagt zich vooral af waar de door Stam in de zomer aangetrokken Liam Kelly is gebleven. "Mensen zijn hem alweer vergeten. Hij deed in het begin een paar wedstrijden mee, maar daarin vond ik hem een van de minderen. Nu zit-ie volgens mij nooit meer bij de selectie."

Proshots
Dick Advocaat

Met een vijfde plaats en dertien punten achterstand op koploper Ajax spreekt niemand in Rotterdam over de titel. Van Hooijdonk: "Dat is geen item bij Feyenoord."

Ook Vermeulen deelt die mening. "Die worden vierde, net boven FC Utrecht. Dan plaatsen ze zich rechtstreeks voor de Europa League en doet Advocaat het nog goed."

Janssen: "Ik had ook niet verwacht dat Feyenoord zomaar even derde zou worden, hoor. Er zit niet veel kwaliteit in het elftal, maar met deze samenstelling doen ze het redelijk."

Rapportcijfer

Het is vooralsnog een wisselvallig seizoen seizoen in De Kuip, maar voor Van Hooijdonk wel voldoende. "Ik zou een 6,5 geven als rapportcijfer. Dat is hoger dan wat ik PSV geef. Maar dat heeft vooral te maken met het verwachtingspatroon, dat in Eindhoven veel hoger ligt."

Ook Vermeulen geeft een voldoende. "Ik geef ze een 6. Niet meer dan dat. Want ze staan nog steeds zo veel punten achter op Ajax en AZ en zijn Europees uitgeschakeld."

Janssen is een strengere meester: "Een 5. Zo slecht als het de eerste seizoenshelft is gegaan, had ik niet verwacht."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl