Prosecco steeds populairder, maar Italië betaalt wel een prijs

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

Zo snel als een kurk uit de fles schiet, groeit ook de vraag naar prosecco. Volgens het CBS importeerde Nederland in 2017 nog geen miljoen liter van de Italiaanse bubbelwijn. Vorig jaar was dat 1,5 miljoen liter en daar waren we dit jaar in zes maanden al overheen.

De populariteit van het feestelijke drankje groeit wereldwijd. Ruim 400 miljoen flessen prosecco worden er jaarlijks geproduceerd in Noord-Italië. En dat merken ze vooral in de regio waar de prosecco van origine vandaan komt. Tussen de twee plaatsen Conegliano en Valdobbiadene, zo'n zestig kilometer boven Venetië, ligt het proseccogebied dat vorig jaar door de Unesco werd uitgeroepen tot werelderfgoed.

"Prosecco is een heel democratisch drankje. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is heel goed", aldus Innocente Nardi. Hij is de voorzitter van het Consortium voor de Bescherming van Prosecco Conegliano en Valdobbiadene DOCG. Volgens Nardi begon de populariteit van prosecco zo'n 20 jaar geleden te groeien. "Ons voordeel was de wereldwijde groei van de interesse in Italiaanse producten."

Drie kilo per fles

Dat heeft er wel voor gezorgd dat steeds meer grond wordt gebruikt om wijn te verbouwen. In die twintig jaar is het aantal hectare grond dat wordt gebruikt voor het maken van prosecco bijna vier keer zo groot geworden. En uit onderzoek van de universiteit van Padua blijkt dat het grote gevolgen heeft voor de omgeving.

Zo'n driekwart van de gronderosie in het gebied wordt veroorzaakt door de wijnbouw, omdat elke fles wijn pakweg 3 kilo aan vruchtbare grond kost.

Correspondent Mustafa Marghadi ging op pad met milieuactivist Gianluigi Salvador om die schade te bekijken:

Nardi verwerpt de conclusies van het universitaire onderzoek. Volgens hem klopt het wetenschappelijke model wel, maar is het niet van toepassing op het gebied tussen Conegliano en Valdobbiadene. "Onze specifieke productietechnieken worden niet meegenomen in het onderzoek", zegt hij.

Zijn afwijzende reactie is vrij logisch. In zijn regio zijn 3300 families direct afhankelijk van de wijnbouw. En dan zijn de indirecte inkomsten van hotels en restaurants nog niet meegenomen. "De productie van prosecco is van enorm economisch belang voor deze regio", zegt Nardi zelf.

Economische kurk

Het dilemma tussen economie en ecologie is groot in Italië. De export van Italiaanse producten brengt zo'n 500 miljard euro in het laatje en is daarmee de kurk waar Italië economisch op drijft. En dat in een economie die al 20 jaar stilstaat.

Het is de reden waarom bijvoorbeeld multinational Ferrero geen strobreed in de weg wordt gelegd om hazelnoten voor zijn razendpopulaire Nutella te verbouwen op plekken waar omwonenden er last van hebben. En ook de reden waarom men dus liever meer prosecco blijft produceren en de schade relativeert.

Milieuactivist Gianluigi Salvador vindt dat er een balans gevonden moet worden tussen economie en ecologie. "Want als je de grond die je nodig hebt voor je economie kapotmaakt, dan heb je uiteindelijk geen toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl