De bouw van de Nord Stream 2 in Duitsland
NOS Nieuws

'Rusland bouwt met eigen schip verder aan gaspijpleiding Nord Stream 2'

Rusland gaat met een eigen pijplegschip verder met de aanleg van de Nord Stream 2-gaspijpleiding naar Duitsland. Dat heeft president Poetin gisteren bekendgemaakt tijdens een ontmoeting met zakenlieden, schrijft de Russische krant Kommersant op basis van anonieme bronnen.

Door sancties van Amerika heeft de aanleg van de 1200 kilometer lange gaspijpleiding al enige vertraging opgelopen. De oplevering van het miljardenproject was gepland voor medio volgend jaar. Dat wordt nu enkele maanden later, zou Poetin op een bijeenkomst met zakenlieden hebben gezegd.

Vorige week maakte het Nederlands-Zwitserse offshorebedrijf Allseas bekend dat het voorlopig het werk aan de gaspijpleiding stopt. Aanleiding zijn sancties die door president Trump zijn opgelegd. Het bedrijf was met twee schepen actief in de Oostzee.

In 2016 kocht de Russische energiereus Gazprom, die met Europese energiebedrijven samenwerkt in het Nord Stream 2-project, zelf een pijplegschip dat kan worden ingezet, nu Allseas zich terugtrekt.

Tegenstander

Allseas is over de hele wereld actief. Toch doorgaan met de pijpleiding zou betekenen dat het bedrijf geen opdrachten meer kan doen waar de VS bij betrokken is.

De VS is een groot tegenstander van het project. Volgens het land wordt Europa door de Nord Stream 2 afhankelijker van Russisch gas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl