Studenten in de universiteitsbibliotheek in Maastricht
NOS NieuwsAangepast

Universiteit Maastricht kampt met ransomware-aanval

De Universiteit Maastricht is slachtoffer geworden van een grote ransomware-aanval. Windows-computers zijn niet meer toegankelijk en sommige websites van de universiteit zijn uit de lucht. Ook e-mailen geeft problemen.

Het gaat om een aanval met de zogenoemde Clop-ransomware. Dezelfde aanval trof in oktober nog de universiteit van Antwerpen. Ook in Frankrijk sloegen de aanvallers achter die ransomware toe, waaronder in een ziekenhuis.

"De universiteit is getroffen door een aanval waarbij bijna alle Windows-systemen zijn geraakt", bevestigt woordvoerder Gert van Doorn na berichtgeving op 1Limburg. De universiteit is gesloten voor studenten, maar volgens de regionale omroep werken wel veel studenten door, bijvoorbeeld aan hun scriptie.

Aanvallen worden vernuftiger

Bij ransomware worden bestanden ontoegankelijk gemaakt totdat het slachtoffer betaalt. Dit soort aanvallen worden steeds groter en vernuftiger, waarbij bedrijven en organisaties bewust worden aangevallen. Oorspronkelijk waren vooral thuisgebruikers het slachtoffer, maar aanvallers beseffen dat bij bedrijven meer te halen is.

Hoe lang de universiteit nog met problemen kampt, is onbekend. Ook is niet duidelijk of documenten van studenten gespaard zijn gebleven. Wetenschappelijke data zijn beveiligd opgeslagen, belooft de universiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl