Rechtbanktekening van verdachte Mitchell van der K.
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Twee jaar gevangenis plus boete voor stelen naaktfoto's van BN'ers

De voormalige VVD-politicus Mitchell van der K. uit Almere heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen voor het hacken van tientallen e-mails en iCloud-accounts van vrouwen. Onder hen waren BN'ers als oud-hockeyster Fatima Moreiro de Melo en vlogger Laura Ponticorvo. Ook had hij het gemunt op bekenden van zijn werk en uit zijn privé-omgeving, onder wie zijn minderjarige nichtje.

Tegen Van der K. was drie jaar geëist. De voormalige lokale VVD-politicus was onder meer op zoek naar seksueel getinte films en foto's. Een deel van het materiaal dat hij vond, zette hij op internet.

Naast de gevangenisstraf moet Van der K. vier van zijn slachtoffers ook een schadevergoeding betalen, in totaal 6000 euro, meldt Omroep Flevoland.

Geen bewijs voor chantage

Van der K. zegt dat hij de beelden niet zelf online heeft gezet en dat hij de hacks uitvoerde in opdracht van iemand die hem chanteerde. Hij claimde tijdens de rechtszaak lid te zijn van een afgesloten internetforum waar privéfotos en naaktbeelden van vrouwen werden gedeeld. Om de toegang te behouden, werd verwacht dat hij ook zelf materiaal aanleverde. Toen hij dat niet deed, werd hij onder druk gezet om de beelden alsnog te leveren, zegt hij.

Volgens de rechter is er totaal geen bewijs voor deze theorie.

De 35-jarige Van der K. stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar als achtste op de lijst van de VVD in Almere. De partij behaalde acht zetels, maar Van der K. zag vrijwillig af van zijn plek in de gemeenteraad.

Advertentie via Ster.nl