Het standbeeld van Ibrahimovic is inmiddels ook beroofd van zijn neus
NOS Voetbal

Vandalen zetten de zaag in Zlatans beeld, dat zelfs zijn neus al kwijt is

Het standbeeld van Zlatan Ibrahimovic is binnen een maand veranderd in een onherkenbaar gedrocht. Sinds de Zweed zich als aandeelhouder heeft ingekocht bij voetbalclub Hammarby, volgen vernielingen aan het eerbetoon elkaar in rap tempo op.

De topscorer aller tijden van Zweden wil van Hammarby de grootste club van Scandinavië maken, wat hem niet in dank wordt afgenomen in Malmö. In de stad waar hij opgroeide wordt hij gezien als een verrader, nu hij voor 25 procent eigenaar is geworden van een grote rivaal in de competitie.

Inmiddels is ook de zaag stevig in het bronzen beeld gezet. Zijn linkervoet overleefde deze ingreep nog, maar aan zijn rechtervoet is hij een teen kwijt. De grootste schade heeft hij echter aan zijn gezicht, met een gapend gat op de plek waar ooit zijn neus zat. Ook is het beeld zilver gespoten.

Aanvankelijk beperkten de acties zich nog tot een zak over zijn hoofd en een wc-bril om zijn arm. Ook werd er 'zigeuner' op het beeld geschreven, verwijzend naar de migratieachtergrond van Ibrahimovic. Op zijn huis in Zweden prijkt het veelzeggende woord 'Judas'.

In oktober poseerde Ibrahimovic nog trots bij zijn eigen standbeeld:

Waar het standbeeld de aandacht trekt van vandalen, staat ook de echte Ibrahimovic nog in de belangstelling. De 38-jarige spits heeft nog steeds geen nieuwe club sinds hij een eind maakte aan zijn avontuur in de Verenigde Staten.

Ibrahimovic liet in elk geval weten geen plannen te hebben in zijn vaderland te gaan spelen, overigens nog voordat zijn standbeeld hardhandig werd toegetakeld. Het 3,5 meter hoge kunstwerk werd pas in oktober neergezet op initiatief van de Zweedse voetbalbond, vanwege zijn enorme staat van dienst voor het voetballand.

Ibrahimovic vindt dat hij zelf het levende bewijs is dat je toch iets kunt bereiken als je ergens niet gewenst bent, maar hij heeft zich nog niet laten horen sinds zijn beeld werd aangetast. Ontwerper Peter Linde heeft wel een dringende oproep gedaan om te stoppen met de vernielingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl