NOS Nieuws

Boeing Starliner keert veilig terug op aarde zonder ISS te bereiken

Na een succesvolle lancering ging het vrijdag toch mis: de ruimtecapsule Starliner van Boeing raakte in een verkeerde baan rond de aarde en kon het International Space Station (ISS) niet meer bereiken. Vandaag is hij daarom, veel eerder dan gepland, teruggekeerd op aarde.

De capsule kwam neer in de woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico:

Starliner keert terug op aarde

De CST-100 Starliner werd vrijdag gelanceerd in Florida, voor een testvlucht zonder astronauten. Een nog niet bekende fout in de interne klok leidde tot de problemen. Door een gebrek aan brandstof kon het ISS vervolgens niet bereikt worden.

De missie was daarmee nog niet mislukt, benadrukte Boeing. Ook de nachtelijke landing op aarde was van groot belang, want bij een bemande vlucht is een veilige terugreis cruciaal.

De capsule moest bij terugkeer in de dampkring teruggebracht worden van 25 keer de snelheid van het geluid. Uiteindelijk landde de Starliner in de woestijn bij White Sands in New Mexico.

Onderzoek

Boeing gaat het vaartuig onderzoeken. Het bedrijf probeert te achterhalen waarom het niet gelukt is om het ISS te bereiken. Het is nog onduidelijk of er bij een volgende test van de Starliner astronauten aan boord mogen gaan.

De Starliner had ook kerstcadeautjes voor de ISS-bemanning aan boord. Die laten dus nog even op zich wachten. Boeing heeft niet gezegd wat die cadeautjes waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl