NOS Nieuws

Broer Belgische 'ontsnappingskoning' nog steeds spoorloos na vlucht uit cel

De Belgische politie is nog altijd op zoek naar twee gevangenen die donderdag ontsnapten uit een gevangenis in Turnhout. De twee wisten met drie anderen te ontsnappen tijdens een avondwandeling op een binnenplaats, waarbij ze gebruikmaakten van een dode hoek die niet door de beveiligingscamera's in de gaten werd gehouden.

Ze klommen vervolgens over een 6 meter hoge muur, knipten een alarmdraad door en verdwenen in de duisternis. De Belgische autoriteiten begonnen in de stad nabij de Nederlandse grens meteen een klopjacht met speurhonden en helikopters. Drie van de vijf werden dezelfde avond nog opgespoord in een bosje bij een rangeerterrein tussen de stilstaande treinen.

De andere twee zijn nog spoorloos. De politie Zeeland-West-Brabant laat weten nog niet benaderd te zijn door Belgische collega's om mee te helpen met de zoektocht. "Maar onze meldkamer is wel op de hoogte van wat er is gebeurd", aldus een woordvoerder.

Ontsnappingskoning

Gisteren besloot de politie de identiteit van de twee voortvluchtige gedetineerden bekend te maken. Het gaat om de 38-jarige Abderrahim Baghat en de 26-jarige Oualid Sekkaki.

Sekkaki is de jongere broer van Ashraf Sekkaki. Hij wordt in Belgische media omschreven als 'ontsnappingskoning'. Sekkaki wist in 2003 al eens met hulp van een binnengesmokkelde slijpschijf en ladder te ontsnappen uit dezelfde gevangenis in Turnhout als zijn broertje.

In 2009 ontvluchtte hij in Brugge wederom met succes een gevangenis via een gekaapte helikopter die landde op de binnenplaats. Kort daarna werd hij opgepakt in Marokko, waar hij wederom uit zijn cel wist te ontsnappen. Sinds zijn laatste arrestatie zit hij in een zwaarbewaakte gevangenis in Rabat.

'Simpel over een muur geklauterd'

De Turnhoutse burgemeester Paul Van Miert gaat volgende week om de tafel met de gevangenisdirectie om de ontsnappingen te besprekingen. Tegenover Het Laatste Nieuws zegt hij vol vragen te zitten. "Het gaat om een ontsnapping in het nieuwe gedeelte", zegt hij.

"Er is daar geïnvesteerd om te voorkomen dat gevangenen bijvoorbeeld met een helikopter opgepikt kunnen worden. Maar simpel over een muur klauteren kan blijkbaar wel. Leg dat maar eens uit aan burgers. En dan ontsnapt ironisch genoeg ook nog eens de broer van degene die jaren geleden met een helikopter wist te ontsnappen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl