Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - FC Twente Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hekkensluiter RKC Waalwijk heeft het jaar 2019 met een feestje afgesloten. De ploeg van Fred Grim versloeg het dolende FC Twente met 3-0 en kreeg door de drie punten andere degradatiekandidaten als ADO Den Haag, VVV-Venlo en PEC Zwolle voorlopig weer in het vizier. Stijn Spierings had een groot aandeel in de zege met twee treffers.

Voor RKC Waalwijk was de opdracht vrijdag simpel: winnen. De gepromoveerde Waalwijkers staan het hele seizoen al onderaan en om de aansluiting met de andere laagvliegers in de eredivisie te vinden, waren drie punten broodnodig.

Eerste kans

De eerste kans was echter voor FC Twente, dat dinsdag voor de beker hopeloos onderuitging tegen Go Ahead Eagles (2-5). Topscorer Haris Vuckic, in het bekerduel nog gespaard met het oog op het cruciale duel in Waalwijk, creëerde een kans voor zichzelf maar schoot via Daan Rienstra over.

Daarna nam RKC het initiatief over. En dat leidde snel tot succes. Clint Leemans schoot hard op doel na een voorzet van Fabian Sporkslede. Anas Tahiri, die een basisplaats had omdat Darren Maatsen een week eerder bij Fortuna Sittard tegen een rode kaart was aangelopen, ving de bal op, draaide weg en schoot knap raak: 1-0.

RKC bleef na de voorsprong ook beter. Leemans kreeg een grote kans op 2-0, maar alleen voor keeper Joël Drommel schoot hij over. Twente stelde er weinig tegenover. De ploeg van Gonzalo Garcia miste creativiteit en zelfvertrouwen.

De situatie voor de Twentenaren werd kort na de rust nog beroerder, toen Stijn Spierings na een snelle aanval via het been van Twente-verdediger Xandro Schenk de 2-0 tegen het net drukte. Gonzalo Garcia reageerde direct, haalde Lindon Selahi naar kant en bracht Rafik Zekhnini, een van de slachtoffers na het bekerdebacle tegen Go Ahead.

Kans

De aanvaller had binnen vijf minuten de mogelijkheid Twente weer in de wedstrijd te brengen. Na een fout van Sporkslede mocht hij vrij uithalen. Zekhnini krulde de bal echter langs de verkeerde kant van de paal.

Het was een dure misser. Een paar minuten later bracht Spierings de thuisclub in veilige haven. Daar had hij dit keer geen hulp bij nodig. Spierings draaide zich tussen wat Twente-spelers vrij en schoot de bal hoog in de hoek binnen: 3-0.

De negende nederlaag in de laatste twaalf eredivisieduels begon zich af te tekenen voor Twente en dat zag je terug bij Calvin Verdonk. De verdediger raakte gefrustreerd en schopte naar een tegenstander. Daarop kon Verdonk met rood vertrekken.

Statistieken RKC Waalwijk - FC Twente

STER reclame