Roman Zozoelja speelde 32 interlands voor Oekraïne Pro Shots

De Oekraïense voetballer Roman Zozoelja van het Spaanse Albacete heeft zich op een persconferentie verdedigd tegen de beschuldigingen een neonazi te zijn. Die beschuldigingen kwamen van fans van Rayo Vallecano, tijdens een wedstrijd in de tweede Spaanse divisie afgelopen zondag.

Het duel werd in de rust gestaakt, nadat Zozoelja na afloop van de eerste helft het veld emotioneel had verlaten. Vanaf de tribunes beschuldigden Rayo-supporters de Oekraïner met leuzen en spandoeken.

Dat was vanwege meerdere foto's, waarop hij te zien was met onder anderen Oekraïense paramilitairen. Een deel van de paramilitairen wordt gelinkt aan Oekraïense neonazi's. Zozoelja zei met de foto's de paramilitairen te willen steunen in de oorlog tegen de pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne.

"Ik nam die foto om het leger, onze helden, te steunen", reageerde de 30-jarige Zozoelja op de persconferentie. "Ik was dicht bij het gebied waar de oorlog had plaatsgevonden."

Roman Zozoelja met Oekraïense paramilitairen marca.com

Ook een foto naast een sjaal met daarop een beeltenis van Stepan Bandera werd Zozoelja niet in dank afgenomen. Bandera, de voormalige leider van de Oekraïense nationalisten tijdens de Tweede Wereldoorlog, is omstreden vanwege een massamoord op etnische Polen. Voor Oekraïense nationalisten is hij een held.

"Maar die foto maakte ik vanwege de fysieke gelijkenissen die ik met hem heb en omdat wij hetzelfde haar hebben", zo verklaarde Zozoelja. "Het viel mij op, niets meer dan dat."

Roman Zozoelja naast een sjaal met de beeltenis van Stepan Bandera, een voormalig leider van de Oekraïense nationalisten marca.com

Zozoelja werd tevens beschuldigd, omdat hij te zien is op een foto waarop hij een basketbalshirt met rugnummer 18 draagt en wijst naar een scorebord waarop de score 88 te zien is.

Het getal 88 kan worden gezien als nazi-symbool, omdat de achtste letter van het alfabet de letter H is en dus kan refereren naar de nazigroet Heil Hitler. Het getal 18 kan in de referentie naar het alfabet wijzen op AH, de initialen van Adolf Hitler.

"Ik heb rugnummer 18 gewoon gekregen, niet zelf gekozen", aldus Zozoelja. "Ik wist niet dat het nummer een politieke betekenis heeft, net als 95 procent van de mensen wereldwijd."

Roman Zozoelja draagt een shirt met rugnummer 18 en wijst richting het scorebord marca.com

"En aan het einde van de wedstrijd zag ik het grote verschil in de uitslag (de score was 14-88, red.). Dat trok mijn aandacht en daarom nam ik foto's."

Volgens Zozoelja heeft de Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, de club Albacete en zijn familie steun aan hem betuigd in deze kwestie.

Huur naar Rayo gecanceld

Het is niet de eerste keer dat Zozoelja een nare ervaring heeft met een bezoek aan Rayo Vallecano. In 2017 vertrok hij op huurbasis van Real Betis naar Rayo, maar de deal ging uiteindelijk niet door nadat de speler was gelinkt aan een extreem-rechtse beweging in Oekraïne.

"Nadat ik voor Rayo Vallecano had getekend, werd mij verteld dat ik er niet kon spelen omdat ik een fascist was", aldus Zozoelja op de persconferentie. "Alles wat ze over mij zeggen is niet waar. Ik ben slechts een voetballer en een patriot voor mijn land."

De Oekraïner liet pas donderdag, dagen na de wedstrijd, van zich horen, omdat hij naar eigen zeggen rust zocht. "Het kan zo niet doorgaan. Ik ben er moe van zulke beschuldigingen te horen. Mijn dochter vraagt me wat er is gebeurd en ik kan daar niet op antwoorden."

"Spanje is mijn tweede thuisland en ik wil hier met iedereen in vrede leven."

STER reclame