Andere voedselbanken schieten te hulp en bieden goederen aan Omroep Gelderland

Een karige Kerst dreigt voor honderden huishoudens in Zutphen. De lokale voedselbank gaat per direct dicht omdat het pand onveilig is en de vrijwilligers niet meer naar binnen mogen. Er zitten scheuren in de constructie van het dak en dat moet eerst worden opgelost.

Honderden huishoudens zullen het daarom deze Kerst moeten doen met kleinere noodpakketten in plaats van de gebruikelijke voedselpakketten.

"We kijken wat er te redden is. Veel verder dan de deur mogen we niet komen", zegt Gert Vrieze tegen Omroep Gelderland. De voorzitter van de Voedselbank Zutphen werd gisteren onaangenaam verrast toen bleek dat hij niet meer bij het eten mocht komen.

Volgens Vrieze is het nog wel gelukt om enkele houdbare producten uit het pand te halen, maar was het niet mogelijk om de vriezers leeg te maken. "We hadden zo snel geen plek om die bevroren spullen, zoals vlees en ijs en andere niet-houdbare producten, op te slaan. Die liggen dus nog binnen en de kans is klein dat ze er voor de Kerst uit zijn."

Er wordt hard gewerkt om op tijd nog noodpakketten klaar te hebben. "Die zullen minder luxe zijn dan de bedoeling was, maar beter iets dan niets", aldus Vrieze. Hij kan daarbij rekenen op de steun van voedselbanken uit de omgeving van Zutphen, die al spontaan met spullen aankwamen. Ook is er een tijdelijke locatie beschikbaar gesteld om die spullen op te slaan en de pakketten uit te delen.

Boeren schieten te hulp

Inmiddels hebben zo'n honderd boeren in de Achterhoek hulp aangeboden. "De telefoon staat roodgloeiend met bedrijven die mee willen werken", vertelt Jarno Meulenbeek, een melkveehouder uit Wichmond. Hij heeft de alternatieve inzameling voor de voedselbank op touw gezet. "We zijn in gesprek met bedrijven die eventueel koelwagens beschikbaar willen stellen, zodat we alle verse producten goed kunnen bewaren."

De boeren stemmen met de voedselbank af wanneer de etenswaren aan zo'n 250 gezinnen uit Zutphen, Lochem, Brummen en Eerbeek worden uitgedeeld.

STER reclame