NOS SportAangepast

Handbalsters beste sportploeg van 2019, Haak beste coach

Handbalsters drie dagen na wereldtitel ook Sportploeg van het Jaar

De handbalsters zijn uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. De kersverse wereldkampioenen, dinsdag pas teruggekomen van het WK in Japan, bleven op het NOS | NOC*NSF Sportgala in Amsterdam de baansprinters, de voetbalsters, de mannen van Ajax en de roeiers dubbelvier voor.

Het reglement werd maandag, een dag na de zinderende handbalfinale tussen Nederland en Spanje, in allerijl aangepast door sportkoepel NOC*NSF: de sportprestaties tot 16 december dingen voortaan mee om de ereprijzen op het jaargala.

Polman en Wester zijn elkaar en het feesten nog niet zat

En zo kregen de genomineerden - de voetbalsters van Oranje (WK-finale), de baansprinters (Europees en wereldkampioen), Ajax (kampioen, bekerwinnaar en halve finales Champions League) en de roeiers dubbelvier (wereldkampioen) - er op het laatste moment een concurrent bij. Een tegenstander die ook nog eens de meeste stemmen kreeg.

Hugo Haak werd verkozen tot Coach van het Jaar. De bondscoach van de baansprinters, die in 2019 onder meer naar de Europese titel en de wereldtitel snelden, bleef Ajax-coach Erik ten Hag en Oranje-bondscoach Sarina Wiegman voor.

Haak is pas één jaar actief als bondscoach, maar vervulde zijn voornaamste taak - het bijeenhouden van een team van zes Nederlandse topsprinters - met verve.

Afgelopen jaar was Nederland als team oppermachtig en op de individuele sprinttoernooien regen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland de zeges aaneen. Matthijs Büchli en Lavreysen domineerden bovendien op een ander sprintonderdeel, de keirin.

Haak nam zelf in december 2017 noodgedwongen afscheid als baansprinter vanwege een knieblessure. Een jaar later werd hij assistent van de huidige sprintploeg onder Bill Huck. Na het opstappen van Huck in december 2018, schoof Haak door tot eindverantwoordelijke.

Wiegman werd met de voetbalsters van Oranje vice-wereldkampioen en Ten Hag schopte het met Ajax net niet tot de finale van de Champions League.

Jetze Plat na het winnen van de wereldtitel

Jetze Plat werd uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. De handbiker won bij de wereldkampioenschappen para-cycling goud op de tijdrit in de klasse H4.

Hij hield zitskiër Jeroen Kampschreur en rolstoeltennisster Diede de Groot achter zich.

Nominaties Paralympisch sporter van het Jaar: Kampschreur, De Groot of Plat

Ten slotte werd er ook nog een prijs uitgereikt voor de grootste belofte in de Nederlandse sportwereld. De Young Talent Award ging naar Keet Oldenbeuving, de 15-jarige skateboardster die in oktober Europees goud pakte. Ze volgt Matthijs de Ligt op.

Bekijk hieronder hoe Oldenbeuving haar prijs uitgereikt krijgt door dj Sander Hoogendoorn

Talent Award 2019: Keet 'SkateKeet' Oldenbeuving

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl