Staatssecretaris Snel treedt af na toeslagenaffaire
Staatssecretaris Snel van Financiën stapt op. Nog voor het debat in de Tweede Kamer over het ten onrechte stopzetten van kinderopvangtoeslagen begon, las hij een verklaring voor met de conclusie dat hij niet verder kan.
Gisteren bleek dat de D66-staatssecretaris alleen nog op steun van de coalitiepartijen kan rekenen. Dat is de kleinst mogelijke meerderheid in de Kamer. GroenLinks en SGP vinden dat Snel wat hen betreft tekort is geschoten.
De grotendeels zwartgelakte dossiers die gedupeerde ouders vorige week van de Belastingdienst kregen, waren de druppel die de emmer deed overlopen. De ouders wilden eindelijk weten waarom ze door de fiscus ten onrechte als fraudeur waren aangemerkt.
Menselijke maat niet de boventoon
"Het beeld van die zwartgelakte dossiers was precies het beeld dat we niet wilden hebben", zei Snel in de Kamer. Het geeft volgens hem het beeld van een Belastingdienst waar de menselijke maat niet de boventoon voert.
Hij zei dat de ouders de dupe zijn geworden van een "op hol geslagen fraudeaanpak. Ze zijn platgewalst door een overheidsapparaat, zonder daaraan te kunnen ontsnappen". Hij bood nogmaals zijn excuses aan. "Maar ik kan het niet meer goedmaken."
Ongeveer 300 gezinnen krijgen nog voor de Kerst een schadevergoeding, maar volgens Snel zal het daar niet bij blijven. "Dit is pas het begin, we gaan nog veel meer ouders krijgen die genoegdoening willen."
Bekijk hier een deel van de verklaring van Snel:
De affaire kwam aan het licht door berichtgeving van RTL Nieuws en Trouw. Zeker enige honderden ouders zijn onterecht aangemerkt als fraudeur. Hun toeslag werd stopgezet en ze moesten het uitgekeerde bedrag terugbetalen. In veel gevallen werd er beslag op loon en goederen gelegd, waardoor de gezinnen in grote problemen kwamen.
Derde bewindspersoon uit Rutte III
Begin deze maand gaf de Kamer Snel nog het voordeel van de twijfel. Hij beloofde toen beterschap, maar dat is volgens een meerderheid niet gebeurd.
De staatssecretaris vindt net als de Kamer dat er een grote cultuuromslag moet komen bij de Belastingdienst. Maar hij kan die omslag niet bewerkstelligen zonder voldoende politieke steun in de Kamer, en daarom treedt hij af..
Snel is de derde bewindspersoon uit Rutte III die voortijdig aftreedt. Eerder stapten VVD-minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken en VVD-staatssecretaris Harbers van Justitie op.