
Afghaanse tolken krijgen in principe asiel
Afghaanse tolken die voor Nederlandse missies in Afghanistan hebben gewerkt, komen in aanmerking voor bescherming in Nederland. Het kabinet komt tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om deze tolken aan te merken als "systematisch vervolgde groep". Dat betekent dat ze in principe recht krijgen op asiel, schrijft staatssecretaris Broekers-Knol aan de Kamer.
Tot dusver konden tolken ook wel asiel krijgen, maar waren de voorwaarden strenger: Afghaanse tolken werden beschouwd als een "risicogroep". Dat betekende dat ze "op basis van geringe indicaties" bescherming konden krijgen, maar dat ze wel individueel moesten aantonen dat ze gevaar liepen.
Voortaan wordt een asielverzoek alleen maar afgewezen als de tolk bijvoorbeeld oorlogsmisdaden heeft gepleegd of als hij al in een ander land asiel heeft gevraagd.
Veel Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt, zeggen dat ze in Afghanistan worden bedreigd. Een aantal van hen voelt zich in de steek gelaten door Nederland. Er zijn ook berichten over tolken die inmiddels door terreurbewegingen zijn vermoord.
Noodbevel in Urk vanwege 'dramatische avond' na ingaan avondklok
Tientallen jongeren reden toeterend door het havengebied van het vissersdorp. Daar werd een testlocatie van de GGD in brand gestoken.
Britse premier krijgt als eerste leider in Europa telefoontje van Biden
De nieuwe Amerikaanse president en de Britse premier Johnson hebben onder meer over de handel, de coronacrisis en het klimaat gesproken.
Na ingaan avondklok: stille pleinen en straten, maar onrust in Urk en Limburgse Stein
In het overgrote deel van Nederland was het na het ingaan van de avondklok rustig. In Limburg kwam de ME in actie tegen een grote groep jongeren.