Politieagenten doorzoeken de tram, kort na de aanslag
NOS NieuwsAangepast

Verdachte aanslag tram niet op regiezitting, advocaat toegewezen

De verdachte van de dodelijke aanslag op de tram in Utrecht krijgt een advocaat toegewezen. De verdachte, de 37-jarige Gökmen T., wil dat niet, omdat hij de rechtstaat niet erkent. Maar volgens de rechtbank in Utrecht is hij niet in staat zijn eigen belangen te behartigen, omdat hij aan stoornissen lijdt.

T. was vanmorgen niet bij de regiezitting in zijn zaak, ondanks het bevel van de rechtbank om wel te komen. Volgens de rechtbank zou er veel geweld nodig zijn geweest om T. naar de rechtbank in Utrecht te krijgen.

"Het is niet aan een verdachte te dicteren of hij verschijnt of niet, maar onder deze omstandigheden ziet de rechtbank ervan af hem te dwingen aanwezig te zijn", zei de voorzitter van de rechtbank. Bij dit besluit speelde mee dat het een tussentijdse zitting was en de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld.

Woedend

Nabestaanden waren woedend. "Hij heeft ook geweld gebruikt tegen mijn dochter!" riep de vader van een van de slachtoffers."Wat voor land is dit?" Of T. wel in maart naar de rechtbank moet komen, als de inhoudelijke behandeling op de agenda staat, beslist de rechtbank later.

T. staat terecht voor de aanslag in een Utrechtse tram op 18 maart. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en vielen meerdere gewonden. T. wordt onder meer verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk.

Advocaat toegewezen

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben vastgesteld dat T. zwakbegaafd is, een persoonlijkheidsstoornis met narcistische kenmerken heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Om die reden kreeg hij voor de zitting van vandaag advocaat André Seebregts toegewezen.

Volgens Seebregts, kan T. prima zijn eigen verdediging voeren. In het rapport van het Pieter Baan Centrum staat volgens hem niet dat T. verstandelijk beperkt is. Hij zou zijn proces wel degelijk begrijpen. "Hij heeft laten blijken dat hij goed op de hoogte is van de procedures en de gevolgen", citeerde Seebregts het rapport. "Hij heeft ook gezegd er rekening mee te houden dat hij levenslang krijgt."

Volgens Seebregts sluit het rapport ook tbs niet uit. "Moet de verdediging nu zonder een instructie van cliënt tbs gaan bepleiten? Als het moet, dan zal de verdediging knopen doorhakken. Maar verdedigen tegen de wil van een verdachte is zeer onwenselijk. Zeker als hij in staat wordt geacht de gevolgen te begrijpen en zijn procespositie te bepalen."

Ook het OM denkt dat T. niet verplicht hoeft te worden een advocaat te accepteren. De rechtbank is het niet met Seebregts en het OM eens. De bij hem geconstateerde stoornissen zorgen er volgens de rechtbank voor dat hij niet genoeg in staat is zijn eigen belangen te behartigen. "Eerder is gebleken dat zelfs het begin van een gesprek niet mogelijk is met de verdachte", zei de rechtbank. In het rapport van het Pieter Baan Centrum staat verder dat T. de neiging heeft zichzelf te overschatten.

Aanslag in Utrecht: van schoten in de tram tot aanhouding verdachte:

Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl