NOS Sport

Handbalsters met kleine oogjes naar Nederland: 'Was mooi feestje'

Met kleine oogjes reizen gouden handbalsters terug naar Nederland

De handbalvrouwen hebben in Japan tot diep in de nacht feestgevierd na het behalen van de wereldtitel. Met kleine oogjes en hier en daar een flinke kater meldden ze zich maandagochtend voor de terugreis naar Nederland.

Ze kunnen lekker bijslapen in het vliegtuig, want Oranje wordt pas dinsdagochtend om 04.30 uur op Schiphol verwacht. De vlucht gaat van Fukuoka via het Zuid-Koreaanse Seoel naar Amsterdam.

Drie kwartier geslapen

Vlak voor het instappen wilde speelster Martine Smeets nog wel even aan de telefoon komen voor NPO Radio 1. "Ik heb denk ik drie kwartier geslapen, ga straks instorten. Het was een mooi feestje, eentje waar we heel lang op hebben gewacht."

In 2006 zette Sjors Röttger, de directeur van het handbalverbond, samen met NOC*NSF de Handbal Academie op om talenten een topsportopleiding te kunnen bieden. Dat heeft zijn vruchten meer dan afgeworpen.

"Wat dit betekent kan ik niet uitleggen", zegt Röttger. "Het begint bij de droom. In 1997 werden we tiende, in 2005 vijfde, vier jaar geleden tweede en nu eerste. Die droom omzetten in actie en plannen, dat is gelukt."

Op naar de Spelen

Er zal vast een nieuw plannetje gemaakt worden voor de Olympische Spelen, die over ruim zeven maanden beginnen. Röttger: "Dan willen ze weer meer, dat wordt de volgende droom. Deze meiden maak je niet meer gek."

Bekijk hieronder hoe de handbalsters zondag een zinderende WK-finale wonnen van Spanje.

Samenvatting: handbalsters veroveren wereldtitel in bloedstollende finale

Toch was het geen vlekkeloos WK voor Nederland, dat zelfs drie duels verloor. Daar behoorde ook de openingswedstrijd tegen Slovenië toe en dat leverde veel kritiek op de nieuwe bondscoach Emmanuel Mayonnade op.

Röttger vindt dat de Fransman de boel daarna goed op de rit heeft gekregen. "Ga er maar aan staan. Hij is 36 jaar en debuteert op een WK. Het was misschien een foute vuurdoop, maar hij was daarna flexibel en ondersteunend op het juiste moment. Dat heeft hij voortreffelijk gedaan."

Mayonnade paste zijn tactiek aan en luisterde daarmee naar zijn speelsters. "Wij zijn Nederlanders, wij willen meedenken. Het inzien daarvan is zijn grote kracht geweest dit toernooi", aldus Röttger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl