Vandaag neemt Michael van Praag na elf jaar afscheid als bondsvoorzitter van de KNVB. Daarmee komt een eind aan een imposante loopbaan als voetbalbestuurder. Begonnen in 1989 als voorzitter van Ajax klom hij op tot bestuurder van de Europese voetbalfederatie UEFA.

In een uitgebreid interview met NOS Sport blikte Van Praag zondagmiddag terug op zijn dertig jaar als voetbalofficial. Aan bod komen zijn ruzies op Twitter, zijn relatie met voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter, de rol van vader Jaap van Praag en de grootste fout uit zijn carrière.

Voetbalofficial Van Praag zwaait af: 'Ik heb mijzelf vaak geweld moeten aandoen'

Geruisloos gaat het afscheid van Van Praag in ieder geval niet voorbij. Eerder deze week kreeg hij het, niet voor het eerst, aan de stok met Feyenoord-fans op Twitter.

"Donderdag de uitwedstrijd tegen FC Porto. En nog steeds is er geen duidelijkheid over het wel of niet toelaten van Feyenoord-supporters. Doe eens wat joh @michaelvanpraag!", twitterde een fan.

Van Praag, een paar uur later: "Ik word op Twitter het meest door Feyenoord-supporters beledigd en uitgescholden. En dan nu wat voor ze doen?"

In reactie daarop kreeg Van Praag een stortvloed aan boze reacties en beledigingen over zich heen. Het is typerend voor het huidige klimaat, zegt Van Praag, die zondag in gesprek met NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg benadrukte dat wat hem betreft de maat vol is.

"Elke keer maar weer voor kankerjood uitgemaakt te worden, daar heb ik geen zin meer in", aldus Van Praag.

Stokje overdragen aan Spee

Tijdens een vergadering in de Johan Cruijff Arena - de locatie werd gekozen met een knipoog naar zijn verleden bij Ajax - zal Van Praag vandaag voor het laatst de voorzittershamer hanteren namens de KNVB. Hij draag het stokje over aan Just Spee.

Michael van Praag en NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg tijdens het interview zondag bij Studio Sport NOS

Op de vraag of het handig is om als bondsvoorzitter zó fel van leer te trekken tegen een leger van (veelal anonieme) fans, is Van Praag duidelijk. "Dat maakt mij niet uit. Dat is karakter tonen", zegt hij. "Het kan niet zo zijn dat je je als bondsvoorzitter en UEFA-bestuurder alles maar moet laten welgevallen. Uitschelden kan best, maar kanker- en pleurisjood - en nog veel meer - dat accepteer ik gewoon niet meer."

Mede daarom heeft Van Praag ook een indringende boodschap voor directeuren in het Nederlandse profvoetbal. Zij moeten in zijn optiek veel actiever en moediger optreden tegen scheldpartijen en beledigingen door fans.

"Ik durf dat tegen supporters te zeggen. En ik denk dat het goed zou zijn als een aantal clubbestuurders in Nederland ook eens wat meer ballen zou tonen."

STER reclame