Premier Ardern met haar vicepremier Peters bij de herdenking in het parlement AFP

Precies een week na de dodelijke vulkaanuitbarsting op White Island hebben de inwoners van Nieuw-Zeeland een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Om 14.11 uur lokale tijd, het tijdstip waarop de vulkaan vorige week uitbarstte, herdachten ze in stilte de doden.

"Samen kunnen we uitdrukking geven aan ons verdriet om de mensen die zijn gestorven of die gewond zijn geraakt. En we kunnen hun rouwende familieleden en vrienden steunen", schrijft de Nieuw-Zeelandse premier Ardern in een verklaring. Zij leidde de herdenkingsbijeenkomst bij het parlement in de hoofdstad Wellington. Ook haar kabinet was daarbij.

"Zij die ons zijn ontvallen, zijn voor altijd verbonden met Nieuw-Zeeland en we zullen hen koesteren", schreef Ardern vooraf op Instagram. Ze prees daarbij de reddingswerkers die betrokken waren bij de bergingsoperatie. Die gingen afgelopen week met gevaar voor eigen leven naar de rommelende vulkaan om de lichamen van zes slachtoffers te bergen.

Zestien doden, nog twee vermisten

Officieel zijn zestien mensen omgekomen, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat het dodental verder oploopt. Twee mensen die op het moment van de uitbarsting op het eiland waren, zijn nog niet teruggevonden en worden officieel nog altijd vermist. Meer dan 25 mensen liggen nog met ernstige brandwonden in ziekenhuizen in Nieuw-Zeeland en Australië.

Op een persconferentie kwam Ardern met een update over de slachtoffers en de reddingswerkzaamheden:

Nieuw-Zeeland houdt minuut stilte voor slachtoffers vulkaanuitbarsting

De 47 mensen op White Island waren voor het merendeel toeristen. 28 van hen kwamen uit Australië. Onder de doden zijn zeker tien Australiërs. De Australische premier Scott had zijn landgenoten vooraf opgeroepen om samen met Nieuw-Zeeland een minuut stil te zijn.

Andere slachtoffers kwamen uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China en Maleisië. Ook bij de Amerikaanse ambassade in Wellington hangt de vlag halfstok.

STER reclame