Wijndal, Stengs, De Wit en Boadu vieren feest na de thuiszege op Ajax Pro Shots

Ruim 133 dagen hadden de fans in Alkmaar uitgekeken naar de dag dat hun AZ zou terugkeren op het eigen nest. Het vuurwerk was fraai, het gezang indrukwekkend, het affiche tegen koploper Ajax passend, de strijd op het veld intens en de spanning om te snijden.

Alleen ontbrak het in Alkmaar lange tijd aan goals. Tot de negentigste minuut. "Ik scoor niet vaak met mijn kop", bekende Myron Boadu, die voor de 1-0 tekende. "Met elk doelpunt ben ik gelukkig, maar dit is wel de belangrijkste."

AZ-matchwinner Boadu: 'Wij namen meer risico dan Ajax, denk ik'

Drie kansen had hij al gekregen, dankzij zijn specialiteit: de snelheid en diepte in zijn spel. "Ik was toch niet scherp", concludeerde Boadu. "En de wind hielp ook niet echt mee. Maar de trainer heeft al vaker aangegeven dat ik niet superlekker in de wedstrijd hoef te zitten om te scoren."

En dat deed hij, ogenschijnlijk geroutineerd. "Ik hing een beetje tegen Schuurs aan en Onana bleef op zijn lijn, net als eerder in de wedstrijd. Dan kop ik hem binnen."

'Verwacht bijna alles, behalve deze goal'

Met zijn treffer zette Boadu ook zijn trainer Arne Slot op het verkeerde been. "We waren al vaker heel dreigend geweest met Boadu in de diepte. Je verwacht bijna alles van Myron, behalve deze goal met de kop uit een corner."

AZ-coach Slot na winst op Ajax: 'Mijn ploeg verdient dit uitverkochte stadion'

Slot zag een voetbalgevecht, waarin de strijd hevig en de kansen schaars waren. "Dit is hoe een topwedstrijd gespeeld wordt. Dan heb je een beetje geluk nodig met een standaardsituatie. Als je mij vooraf had gevraagd wie zou scoren uit een corner, dan stond Boadu niet op mijn lijstje."

Ook had Slot lovende woorden voor Jordy Clasie, die uitblonk als centrale verdediger. "Wij zijn AZ, wij willen voetballen. Liefst hebben wij ook een grote, sterke jongen achterin. Maar als die er niet is, dan graag iemand die gewoon heel goed kan voetballen. En Jordy speelde fantastisch."

Clasie: 'Nooit geweten dat ik verdediger kon zijn'

"Ik heb nooit geweten dat ik een centrale verdediger kon zijn", grinnikte Clasie. "Ik ben niet de grootste, dus probeer het spel te lezen en veel op slimmigheid te doen. Als je tegen Ajax snel en vaak de bal verliest, dan kom je in problemen. Daarin kan ik van waarde zijn."

Clasie: 'Nooit geweten dat ik centrale verdediger kon zijn'

In 2014 speelde Jordy Clasie nog in de halve finale van het WK in Brazilië tegen Lionel Messi. Daarna brak een moeilijke periode aan met mislukte avonturen bij Southampton en Club Brugge. Ook zijn tijdelijke terugkeer bij Feyenoord werd geen succes.

"Rond dat WK zat ik in mijn beste periode, daarna was het minder. Laten we hopen dat ik die vorm terug kan vinden. Van origine ben ik nog steeds middenvelder, maar ik heb zeker geen bezwaar tegen een plek achterin. Alles beter dan op de bank zitten."

Landstitel?

Vanavond zullen veel liefhebbers in Alkmaar naar bed gaan met visioenen over de kampioensschaal en een rondvaart door de Alkmaarder grachten. Tien jaar na de vorige landstitel, in 2009, lijkt AZ opnieuw een gooi te kunnen doen naar de titel.

"We komen naast Ajax. Dat is heel mooi", sprak Slot nuchter. "Twee weken geleden stonden we nog zes punten achter. Onze status verandert niet, dat is al tweeënhalf jaar zo. Iedereen weet dat AZ goede spelers heeft en goed kan voetballen, dus de meeste tegenstanders passen zich al veel langer aan."

"Het is snel gegaan", vond ook Boadu. "Maar je moet het nu ook vasthouden. Als we volgende week van Sparta verliezen, zijn we alles weer kwijt."

STER reclame