Bekijk de samenvatting van AZ - Ajax Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

AZ heeft bij de langverwachte terugkeer in Alkmaar Ajax een gevoelige tik bezorgd. In een duel met meer strijd dan kansen hielden beide ploegen elkaar lang in evenwicht, tot Boadu in de negentigste minuut raak kopte: 1-0.

De Alkmaarders komen daardoor op de ranglijst op gelijke hoogte met Ajax, dat zich op basis van het doelsaldo nog wel de nummer één mag noemen.

Hunkering

Precies 133 dagen had AZ niet in eigen stadion gespeeld, nadat op 10 augustus een deel van het dak was ingestort. De hunkering van het Alkmaarse publiek was voelbaar en de terugkeer werd gevierd met uitbundig vuurwerk alsof het kampioenschap al binnen was.

Ook bondscoach Ronald Koeman, Co Adriaanse en Louis van Gaal, alle drie met een trainersverleden bij beide clubs, behoorden tot de geïnteresseerde toeschouwers.

Myron Boadu loopt juichend weg, achtervolgd door Calvin Stengs, na zijn late treffer tegen Ajax ANP

Hoewel AZ afgelopen donderdag tegen een afstraffing aanliep op bezoek bij Manchester United, was het Alkmaarse optimisme groot. De kater én de personele problemen bij Ajax na de uitschakeling in de Champions League waren immers nog groter.

Ten Hag improviseert

Waar AZ-coach Arne Slot alleen achterin moest improviseren en de oplossing vond in Jordy Clasie naast Stijn Wuytens, had Ajax-trainer Erik ten Hag zijn zijn ploeg noodgedwongen door elkaar gehusseld.

Daley Blind, die afgelopen dinsdag tegen Valencia kampte met duizelingen, was niet beschikbaar. Ook Sergiño Dest en Nicolas Tagliafico, die al langere tijd met pijntjes kampt, begonnen niet aan het duel.

Ten Hag vond de oplossing onder meer in basisplaatsen voor Klaas-Jan Huntelaar, Perr Schuurs en Razvan Marin.

AZ is voor het eerst sinds 5 augustus terug in het eigen (deels dakloze) stadion voor de topper tegen Ajax NOS

Uitgerekend Marin, die op 25 september tegen Fortuna Sittard voor het laatst mocht beginnen, bezorgde Ajax bijna een vroege achterstand. De Roemeen verspeelde de bal knullig aan Calvin Stengs, die meteen Myron Boadu in de diepte lanceerde. Op de huid gezeten door Martínez schoot de spits echter naast.

Even later snoepte Schuurs met een knappe tackle Boadu een identieke mogelijkheid af en bracht Martínez redding op een inzet van Svensson.

Frustratie bij Ziyech

Ajax had meer balbezit, maar net als in de voorgaande duels moeite om tot kansen te komen. Dat de frustratie over de afgelopen week diep zat bij de Amsterdammers, bleek al snel toen Ziyech door nota bene doelman Onana in toom gehouden moest worden na een vervelende bodycheck van Owen Wijndal.

De gemoederen lopen even hoog op bij AZ-Ajax Pro Shots

Na de roerige openingsfase kenmerkte het duel zich meer en meer als een strijd op het middenveld. In de omschakeling bleef AZ echter gevaarlijk. Kort voor rust schudde Boadu Alvarez simpel van zich af, maar weer hield de spits zijn hoofd niet koel.

Vlak voor rust kreeg Ajax eindelijk een grote kans via Donny van de Beek, maar de middenvelder schoof de bal met de binnenkant van de voet net voor het doel langs.

Myron Boadu wordt op de huid gezeten door Lisandro Martínez en mist het doel van Ajax. Pro Shots

AZ zette de Amsterdammers na rust onder druk en kreeg al snel een schietkans via Stengs. Ajax hield met moeite stand, al had het zelf de score kunnen openen na een scrimmage voor het doel van AZ.

Nog veel groter was de kans voor Martínez na een vrije trap van Ziyech. De Argentijn kopte op de binnenkant van de paal en bovendien stond hij volgens de arbitrage buitenspel.

Boadu slaat toch nog toe

Ajax bleef daarna behoedzaam op zoek naar een treffer en kreeg die bijna via een afstandsschot van Schuurs, maar AZ-doelman Bizot kreeg er een hand tegen. Aan de andere kant kwam Wuytens een teenlengte tekort na een corner van Idrissi en kon Boadu net niet bij een voorzet van Stengs.

Juist toen een remise onafwendbaar leek, kopte Boadu in de negentigste minuut alsnog de 1-0 binnen.

Statistieken AZ-Ajax

STER reclame