NOS Sport

Handbalsters schrijven historie met eerste wereldtitel

Samenvatting: handbalsters veroveren wereldtitel in bloedstollende finale

De Nederlandse handbalsters zijn voor de eerste keer in de geschiedenis wereldkampioen geworden. Spanje werd in een bloedstollende finale van het WK in Japan in de slotfase verslagen met 30-29.

Oranje begon niet goed aan het duel, terwijl de Spaanse ploeg uit de startblokken schoot. Daardoor keek Nederland al snel tegen een achterstand aan van 6-2 en 9-5. Maar de ploeg rechtte al snel de rug, zag Tess Wester enkele cruciale reddingen verrichten, en wist terug te komen tot 9-9.

Daarna nam Nederland, dat in de halve finale verrassend olympisch kampioen Rusland in een thriller had verslagen (33-32), het initiatief en kwam het steeds beter in het spel. Vlak voor rust nam het team van bondscoach Emmanuel Mayonnade voor het eerst een voorsprong en bij de pauze was de marge zelfs drie: 16-13.

ANP
De Spaanse Alicia Fernandez Fraga wurmt zich een weg door de Oranje-defensie

In de tweede helft liep Nederland uit naar een marge van zelfs vijf doelpunten, maar Spanje knokte zich terug in de wedstrijd (23-21, 25-24). De spanning nam vervolgens toe, toen zowel Nederland als Spanje fouten maakte en de marge maar klein bleef. Met nog vijf minuten op de klok leidde Oranje met 28-26.

Spanje bracht het verschil weer terug naar één en kreeg de kans op gelijke hoogte te komen. Met een geweldige redding voorkwam Tess Wester dat in eerste instantie. Twee minuten voor het einde kwamen de Spaanse vrouwen alsnog langszij: 29-29.

Wester redt

Een bloedstollende ontknoping volgde. Iets meer dan een halve minuut voor het einde verloor Nederland de bal en mocht Spanje de tijd uitspelen en op jacht gaan naar de winnende treffer.

Het was opnieuw Wester die Nederland redde met een geweldige save, waarna Hernandez rood kreeg vanwege het hinderen van Wester bij het uitgooien.

Daarop kreeg Nederland aan de andere kant, met nog zes seconden op de klok, een strafworp. Die kans benutte Lois Abbingh koelbloedig.

Nederland op het WK 2019

Eerste groepsfase Nederland-Slovenië 26-32
Eerste groepsfase Nederland-Angola 35-28
Eerste groepsfase Nederland-Cuba 51-23
Eerste groepsfase Nederland-Servië 36-23
Eerste groepsfase Nederland-Noorwegen 30-28
Tweede groepsfase Nederland-Duitsland 23-25
Tweede groepsfase Nederland-Denemarken 24-27
Tweede groepsfase Nederland-Zuid-Korea 40-33
Halve finale Nederland-Rusland 33-32
Finale Nederland-Spanje 30-29

Voor Mayonnade is met de wereldtitel meteen de missie geslaagd om Nederland naar de Olympische Spelen te loodsen, want voor de kampioen lag een ticket klaar.

Nederland was al zeker van deelname aan het volgende WK, omdat tegenstander Spanje als gastheer in 2021 al automatisch geplaatst is.

Moeizame toernooistart

De Nederlandse ploeg kende een moeizame start van het toernooi in Japan. De eerste wedstrijd in de groepsfase, tegen Slovenië, ging met 26-32 verloren. Daarna volgden overwinningen op het sterker geachte Servië en drievoudig wereldkampioen Noorwegen, maar vervolgens ging Oranje in de tweede ronde weer twee keer onderuit.

Daarna volgde een ingewikkelde rekenmethode richting de halve finales. Dankzij een zege op Zuid-Korea en de winst van Noorwegen op Duitsland bereikte Nederland toch de laatste vier.

In de halve eindstrijd volgde de thriller tegen Rusland, waarna zich in de finale ook een bloedstollende strijd ontvouwde, waarin de Nederlandse handbalsters uiteindelijk aan het langste eind trokken.

ANP
Tess Wester

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl