Willem II sluit feestweek af met uitzege bij Heerenveen

Bekijk hier de samenvatting van sc Heerenveen - Willem II

Willem II blijft feestvieren in de eredivisie. De Tilburgers brachten vrijdagavond sc Heerenveen de eerste thuisnederlaag van dit seizoen toe: 1-2. Door de zege heeft Willem II de derde plaats op de ranglijst in elk geval tot zondagmiddag overgenomen van PSV.

De twee subtoppers stonden vrijdagavond in Heerenveen vol zelfvertrouwen aan de aftrap. Willem II was een week eerder als glorieuze winnaar tegen Ajax in Amsterdam van het veld gestapt. Heerenveen begon aan het duel in de wetenschap dat het al twaalf thuisduels in eigen stadion op rij niet had verloren.

Eerste tik

Beide ploegen zochten in de beginfase ook direct de aanval. De Brabanders deelden de eerste tik uit. Na negen minuten was Ajax-huurling Sven Botman aan Friese zijde ongelukkig met zijn verdedigende actie. Pavlidis kon op avontuur en schoot eenvoudig de 0-1 binnen.

Het duurde even voor Heerenveen een antwoord vond. Eerst redden doelman Timon Wellenreuther en de paal bij een inzet van Jens Odgaard, maar in de volgende aanval was het wel raak. Botman kopte een voorzet terug naar de vrijstaande Rodney Kongolo, die simpel raak kon knikken: 1-1.

De gelijke stand leek de rust te halen tot Sherel Floranus aan Friese kant enorm in de fout ging. Hij schoof de bal in de 43ste minuut pardoes in de voeten bij Mike Trésor Ndayishimiye, die vervolgens de bal vanaf de rand van het strafschopgebied schitterend in de kruising schoot.

Willem II, dat exact negentien jaar eerder voor het laatst bij sc Heerenveen won, wachtte in de tweede helft af. Heerenveen ging op jacht naar de gelijkmaker, kreeg wat halve kansen, maar de communicatie en precisie ontbraken veelal in de Friese aanval.

Clubrecord uit 1999/2000 verbeterd

Willem II kwam er nog maar weinig uit. De ploeg van Adrie Koster liet zich terugzakken en gokte op een snelle uitval. Het resultaat stond voorop bij de Tilburgers. Heerenveen mocht de bal hebben, maar had moeite een gaatje te vinden in de Brabantse muur. In de 74ste minuut vond Joey Veerman dat, maar hij kreeg de bal niet tussen de palen.

Trainer Johnny Jansen bracht met Alen Halilovic en Lucas Woudenberg verse krachten aan Friese kant, maar Willem II bleef stug verdedigen. De ploeg van Koster gaf weinig weg, ook door de haast bij de Friezen. Met de zege brak Willem II het clubrecord uit het seizoen 1999/2000, toen het onder leiding van trainer Co Adriaanse na zeventien duels 30 punten had. Nu zijn dat er 32.