Arno Kamminga zwemt ruim binnen de limiet voor de Spelen in Tokio ANP

In navolging van Kira Toussaint in de series van vrijdagochtend, toonde ook Arno Kamminga vrijdagavond bij de Swim Cup dat hij zijn goede vorm nog niet kwijt is. De kersverse Europees kampioen op de 100 en 200 meter schoolslag zwom ruim binnen de olympische limiet van de 200 meter school.

Kamminga dook vanochtend in Amsterdam al 0,04 seconde onder de limiet van 2.08,52. In de finale van vrijdagavond verbeterde hij die tijd ruimschoots door 2.08,02 te zwemmen. Deze zomer had hij zich bij de WK langebaan al verzekerd van een olympisch ticket.

Even later kwam Toussaint in actie voor de finale 100 meter rugslag. Andermaal toonde ze haar goede vorm door haar tijd van vanochtend (59,63) te verbeteren naar 59,40.

Toussaint: 'Deze week was eerst herstellen, daarna opladen'

Naast olympische limieten zijn ook EK-limieten de inzet van de Swim Cup. Met het oog op dat laatste verdienden Ranomi Kromowidjojo, Kim Busch en Joeri Verlinden op de 50 meter vlinderslag startbewijzen voor de Europese kampioenschappen volgend jaar mei in Boedapest. Kromowidjojo zwom 25,57, Busch 26,44. Verlinden bleef net binnen de tijd door 23,59 te zwemmen, de limiet staat op 23,61.

Ook was er succes voor de paralympiërs. Bas Takken zwom een Europees record op de 200 meter vrije slag. Rogier Dorsman evenaarde het Europees record op de 50 meter vlinderslag.

Zaterdag staat dag twee van de Swim Cup op het programma, met onder meer de 100 meter vrije slag.

STER reclame