De Wit heeft nog altijd veel contact met Ajacieden

Twee derde van zijn leven heeft Dani de Wit in het shirt van Ajax gespeeld. Vanaf zijn achtste doorliep hij de jeugdopleiding in Amsterdam, om uiteindelijk zelfs het eerste elftal te halen. Maar zondagmiddag staat hij voor het eerst tegenover Ajax, als hij met AZ de strijdt aanbindt met de Amsterdammers om de koppositie in de eredivisie.

"Ik heb nog nooit tegen Ajax gespeeld, dus het is heel bijzonder", zegt De Wit (21). "Ajax is altijd wel de favoriet, maar dit seizoen hebben we al laten zien wat we kunnen. We zijn tot veel in staat. In de Europa League en in de competitie, ook in de toppers tegen Feyenoord en PSV. Nu willen we ons graag meten met Ajax."

Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen is slechts drie punten. Het doelsaldo is in het voordeel van Ajax, +38 om +30.

Dani de Wit EPA

AZ krijgt volop complimenten voor het aanvallende voetbal, met name de kersverse internationals Myron Boadu en Calvin Stengs staan in de schijnwerpers en ook doelman Marco Bizot valt op met slechts acht tegengoals in de eredivisie.

"We doen leuk mee, maar het seizoen duurt nog heel erg lang. We moeten het zien vast te houden, maar kunnen zondag een eerste stap zetten. We willen graag gelijkkomen, daarvoor moeten we zien te winnen."

Onder de spelers leeft de titelstrijd nog niet, zegt De Wit. "Misschien is het anders als we zondag winnen, dat jongens er dan wel over beginnen te praten. Maar voorlopig richten we ons gewoon op onszelf."

Het is mijn eerste keer in het AFAS-stadion en dan uitgerekend tegen Ajax.

Dani de Wit

De Wit maakte eind augustus de overstap van Amsterdam naar Alkmaar. Het succes dat bijna leidde tot de Champions League-finale moest hij voornamelijk vanaf de bank aanschouwen. In de eredivisie viel De Wit vier keer in, Europees speelde hij tweemaal een kwartier mee.

"Ik heb de hele voorbereiding meegedaan bij Ajax en daarin kun je wel zien of je een kans kan krijgen. Ik heb mijn stinkende best gedaan, maar zag dat veel andere jongens de voorkeur kregen in de voorbereiding en de eerste wedstrijden."

"Ik zat op de bank, dan moet je wel een conclusie trekken. Ik wil heel graag voetballen en AZ gaf me die mogelijkheid."

April 2019: De Wit (r) naast Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt AFP

De vraag is in hoeverre De Wit zich al AZ'er voelt, na dertien jaar bij Ajax. "Dat is een moeilijke vraag, maar sinds het begin voel ik me eigenlijk wel AZ'er. Ik ben goed ontvangen door de spelers en de trainers. We hebben spelers met heel veel kwaliteiten en werken keihard met elkaar. Daar groeien we nog in, ik ben benieuwd hoe we het zondag gaan doen."

Eindelijk thuis

De Wit maakte zijn transfer twee weken nadat een deel van het dak van het AZ-stadion was ingestort. De thuiswedstrijden werden sindsdien in Den Haag gespeeld. Omdat inmiddels het gehele dak van het AZ-stadion verwijderd is, heeft de gemeente toestemming gegeven het duel met Ajax gewoon in Alkmaar te spelen.

Voor De Wit wordt het daarom in dubbel opzicht een speciale zondag. "Het is mijn eerste keer in het AFAS-stadion en dan uitgerekend tegen Ajax. Voor mij persoonlijk wordt het een heel bijzondere wedstrijd."

Het stadion van AZ zoals het er nu, half december, uitziet ANP

AZ-trainer Arne Slot laat weten dat hij zaterdag zeker nog even zijn oor te luisteren zal leggen bij De Wit om enige info over Ajax te vergaren. "We zullen morgen nog wel even langslopen, op detailniveau kan hij er misschien nog iets over zeggen."

"Maar als ik iets een kracht van Ajax vind, is dat ze heel herkenbaar voetbal spelen. Vooral de manier waarop ze druk zetten en waarop ze opbouwen, dus daar hebben we Dani niet voor nodig om ons te helpen."

STER reclame