De politie heeft een Amber Alert uitgestuurd voor de 1-jarige Novan Roseboom. Het kind van veertien maanden werd vandaag meegenomen door zijn moeder Rowena van der Veen uit Ede. Zij vertrok volgens de politie "met onbekende bestemming". Er zijn zorgen over het welzijn van zowel moeder als kind.

Novan en zijn moeder werden vanochtend voor het laatst gezien in Utrecht, blijkt uit camerabeelden. Novan droeg toen bruine laarsjes en een grijsgestreept vest. Zijn 26-jarige moeder droeg een lange, crèmekleurige jas. Eerder vandaag plaatste de politie al een bericht op Burgernet over de vermissing.

De politie laat weten verder geen informatie te kunnen delen over de zaak, "want dat raakt de privacy van moeder en kind", aldus een woordvoerder. "Maar we maken ons ernstige zorgen en versturen deze Amber Alert uiteraard niet voor niets."

Bezoekuur

In De Gelderlander zegt de oom van het vermiste jongetje dat hij zich ook ernstig zorgen maakt. "Hij verblijft sinds twee weken, na een uitspraak van de rechter, volledig bij mijn broer. Onder toezicht mag zijn moeder hem een uurtje per week zien.''

Volgens de oom heeft de moeder haar zoontje vrijdagochtend tijdens het bezoekuur meegenomen. Hoe dat kon, weet hij ook niet.

Een Amber Alert wordt zelden uitgegeven. Sinds de invoering in 2008 gebeurde dat slechts 28 keer. Daarnaast zijn er zo'n duizend Vermist Kind Alerts uitgegeven. Het verschil is dat bij een Amber Alert wordt gevreesd voor het leven van het vermiste kind, of dat het kind direct gevaar loopt.

Een Amber Alert wordt verzonden via sms, apps en e-mails en verschijnt daarnaast op onder meer reclameschermen, snelwegborden en websites. Volgens de politie bereikt een Amber Alert 89 procent van de Nederlanders.

STER reclame