NOS Nieuws

VS en China doen handreiking in handelsconflict

De VS en China zijn het eens over een pakket aan maatregelen waarmee de handelsoorlog afkoelt. Dat bevestigt president Trump op Twitter, nadat de Chinese regering op een persconferentie had bekendgemaakt dat er afspraken zijn gemaakt.

Trump blaast een nieuwe ronde van importheffingen af. Verder wordt een deel van eerder ingevoerde importtarieven verlaagd. In ruil daarvoor belooft China meer Amerikaanse landbouwgoederen te kopen.

Het pakket maatregelen zou na bijna twee jaar bakkeleien en steeds verdere escalatie, de eerste concrete stap richting een handelsakkoord zijn. Maar veel meer dan een pauze is het ook weer niet, want de complexere vraagstukken zijn nog niet opgelost.

Zo zijn er nog geen afspraken over Chinese subsidie aan staatsbedrijven, die wereldwijd steeds geduchtere concurrenten van westerse bedrijven vormen. Ook de toegankelijkheid van China voor die westerse bedrijven, en het verplicht moeten delen van intellectueel eigendom, blijft een groot issue.

"Dit zijn de makkelijke stappen", zegt Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Raoul Leering van ING stemt daarmee in. "De heikele punten worden doorgeschoven", zegt hij. "Een andere Amerikaanse eis is dat China stopt met het direct of indirect subsidiëren van Chinese bedrijven die over de grens actief zijn. Dat ligt veel moeilijker."

Belangrijke eerste stap

Maar dat betekent niet dat dit zogenoemde 'fase 1'-akkoord geen belangrijk moment is. Minister Kaag beschouwt de toenadering tussen de Verenigde Staten en China als een "belangrijke eerste stap". Maar ze voegt eraan toe dat het complex blijft. "Ik ben hoopvol, maar ook een realist, dus prijs nooit de dag voor het avond is."

Hoe het ook alweer zat met de handelsoorlog tussen de VS en China zie je hier:

Waar gaat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China over?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl