NOS Sport

Handbalsters euforisch na bereiken WK-finale: 'Wat waren we goed hè?'

In polonaise naar de bus: handbalsters euforisch na bereiken WK-finale

Het is dat de Nederlandse handbalsters zondag nog een finale tegen Spanje moeten spelen op het WK, anders had het feest op het veld waarschijnlijk nog wel even voortgeduurd. Na het laatste fluitsignaal in de thriller tegen Rusland (33-32) dansten de Nederlandse handbalsters minutenlang gillend in het rond.

Even later, toen de speelsters de tijd namen voor interviews, waren de reacties niet minder euforisch. "Wauw, dit is echt fantastisch. Wat waren we goed hè?", reageerde Estavana Polman, die met negen doelpunten in de halve finale opnieuw heel belangrijk was.

"Echt bizar, ik ben zo trots op dit team, hoe we hebben gevochten tot het einde", zei Lois Abbingh, die goed was voor acht treffers.

Voor Abbingh was de halve finale tegen Rusland extra bijzonder. Liefst acht ploeggenoten van haar club Rostov-Don stonden bij Rusland in het veld. Abbingh kreeg zelfs bij haar club minder speeltijd, zodat haar Russische ploeggenoten zich konden voorbereiden op het WK.

Abbingh: "Dit was mijn droomwedstrijd. Ik heb vandaag mijn hele team verslagen. Ik denk dat ik dat de rest van het seizoen mee kan nemen naar de training. Iedereen heeft zo goed gespeeld en maximaal gegeven. Die meiden wisten ook hoe bijzonder het voor mij was. Ik ben ze echt heel dankbaar."

'Beste wedstrijd tot nu toe'

Keepster Tess Wester, die met een paar goede reddingen weer belangrijk was voor haar ploeg, hield het op het veld al niet droog. "Dit was echt een kraker. Holy shit... Hiervoor speel je dit spel. Ik ben zo trots", was haar eerste reactie.

"Ik denk dat dit de beste wedstrijd was op dit toernooi. We hebben van tevoren gezegd: we winnen tot nu toe alle belangrijke wedstrijden, dus laten we dat vandaag ook doen. Er zat zo veel overtuiging in de ploeg, ook al voor deze wedstrijd. In alle besprekingen, in alles wat we afspraken, het was allemaal zo duidelijk", aldus Wester.

"Ik denk dat het tactisch inzicht de doorslag gaf. Met Lois en Estavana maken we ook gewoon doelpunten. Als ze erin gaan kom je ook in zo'n flow. Er zat ook zo veel vertrouwen in. We hebben de rust bewaard op de juiste momenten en gas gegeven op de juiste momenten. Ik ben heel blij dat dat vandaag goed gelukt is", zei Wester.

Wereldkampioen? 'Tuurlijk, waarom niet'

De grote vraag is nu: kan Oranje dit kunstje nog één keer herhalen in de finale? Abbingh, die op dat moment nog niet wist dat Spanje de tegenstander zou worden, is vol vertrouwen: "Tuurlijk, waarom niet. We hebben het dit toernooi elke keer laten zien als het moet. We gaan nu nog twee dagen door, en keihard vechten voor de finale. Dit is toch fantastisch."

Olympisch ticket

Als Nederland zondag wereldkampioen wordt, dan is de ploeg ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Oranje was al geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi, dat in maart gepland staat.

Mocht Nederland de WK-finale verliezen, dan speelt het op het OKT tegen Zweden, Argentinië en Senegal. De beste twee landen plaatsen zich en daardoor lijken de vooruitzichten op deelname aan de Spelen zeer gunstig.

Handbalsters naar WK-finale na thriller tegen Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl