Bouwvakkers
NOS Nieuws

Flexkracht moet vaker de gevaarlijke klussen opknappen

Flexwerkers moeten vaker gevaarlijk werk doen dan mensen met een vast contract. Ze moeten bijvoorbeeld vaker werken met gevaarlijke stoffen. Uitzendkrachten en oproepkrachten hebben relatief meer kans op een bedrijfsongeval, blijkt uit een onderzoek dat de Sociaal-Economische Raad heeft laten uitvoeren.

Voor het onderzoek werden uitzendkrachten ondervraagd. Zij geven aan dat ze behoefte hebben aan maatregelen tegen fysiek zwaar werk. De verantwoordelijkheid van werkgevers is voor hen minder goed geregeld.

Vooral zzp'ers in specifieke sectoren hebben te maken met zwaardere omstandigheden. In de bouw, het onderwijs, de cultuur, sport en recreatie doen ze significant zwaarder werk dan vaste krachten.

Daar tegenover staat dat mensen met een vast contract relatief vaker een hoge werkdruk hebben.

Doden

Uit het onderzoek komt geen harde aanbeveling naar voren. Er wordt geadviseerd om meer onderzoek te doen naar de relatie tussen het soort arbeidscontract en de aard van het werk.

Eerder bleek dat het aantal bedrijfsongevallen oploopt. Vorig jaar waren er 4 procent meer ernstige ongevallen dan een jaar eerder.

In 2018 waren er 71 dodelijke ongevallen, 17 meer dan een jaar eerder. De meeste doden vielen in de bouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl