NOS Sport

Abbingh wil op WK lange neus naar Russische teamgenoten trekken

Abbingh wil op WK lange neus trekken naar Russische teamgenoten

De Nederlandse handbalsters treffen vrijdagochtend in de halve finale van het WK een loodzware tegenstander: Rusland won de wereldtitel al drie keer en is regerend olympisch kampioen. Maar Nederland heeft een belangrijke troef in handen: Lois Abbingh, topscorer én spion van Oranje.

Abbingh speelt sinds vorig jaar namelijk bij de Russische topclub Rostov-Don. En die club is met acht speelsters de hofleverancier van de Russische nationale ploeg. Bovendien is de Spaanse clubcoach Ambros Martin sinds afgelopen zomer ook de bondscoach van Rusland.

"De hele basis van Rusland is zo'n beetje dezelfde als bij Rostov-Don, dus ik weet ontzettend veel van al die meiden", vertelt Abbingh. "Ik train elke dag met ze en heb ze in de aanloop naar dit toernooi iedere dag gezien. En ook van de coach weet ik de spelopvatting. Dat is fijn en dat heb ik ook kunnen doorgeven aan de andere meiden. Dat geeft vertrouwen."

Wat heeft Abbingh haar teamgenoten dan kunnen vertellen? "Waar Rusland het vooral van moet hebben, en wat de coach ook graag wil, is keihard verdedigen. Ze spelen weinig vooropgezette aanvallen. Het zijn voornamelijk break-outs. Daar willen ze energie mee besparen en tot nu toe is ze dat goed gelukt."

Want waar Oranje ondanks drie nederlagen en ook nog eens zenuwslopende uren in het hotel in de halve finales staat, is Rusland het WK in Japan tot nu toe fluitend doorgekomen. Alle wedstrijden werden met ruime cijfers gewonnen. "In de eerste poule hadden ze ook niet veel tegenstand. Maar ze zitten er lekker in", erkent Abbingh.

Spanning en ontlading na zege handbalsters op Zuid-Korea

Verdedigen, bal afpakken, snel naar voren en scoren: de Russische speelwijze is niet eens zoveel anders dan de Nederlandse. "We hebben dezelfde spelopvatting, dus het zal interessant worden. Het gaat erom wie de minste fouten maakt."

Minder speeltijd bij Rostov

Abbingh kent tot nu toe een prima toernooi. Ondanks wat pijntjes en vermoeidheid - logisch na acht wedstrijden in twaalf dagen - is ze klaar voor de halve finale. Met 56 doelpunten staat ze voorlopig derde op de topscorerslijst van het WK. Maar dat weten ze bij Rusland natuurlijk ook.

"Ik heb bij Nederland wel een heel andere rol dan bij Rostov. Maar ze weten absoluut wat ik kan en ze weten dat ik veel doelpunten kan maken", lacht de Oranje-handbalster.

Bij Rostov speelde Abbingh de afgelopen maanden aanmerkelijk minder dan in haar eerste jaar, juist doordat coach Martin en de Russische internationals al veel met de voorbereidingen op het WK bezig waren.

"Dan spreekt het voor zich dat je wat minder in het plaatje voorkomt", stelt Abbingh. "Maar dan zit je wel elke dag te denken: leuk dat jullie over het WK praten, maar ík bereid me in mijn hoofd ook voor op het WK."

Lange neus

Hoe schat Abbingh de kansen in tegen de sterke Russinnen? "Gezien de verloop van het WK is Rusland de favoriet. Maar als wij dezelfde energie kunnen opbrengen als in onze goede wedstrijden, kunnen we het ze heel lastig maken."

Lois Abbingh was elf keer trefzeker in het WK-duel met Zuid-Korea

"Rusland heeft dit toernooi nog niet echt onder druk gestaan en wij hebben al drie wedstrijden gespeeld waarbij het erop of eronder was. Dus wij weten wel hoe we met deze druk moeten omgaan", is Abbingh positief.

Mocht Oranje erin slagen de Russische ploeg te verrassen, dan ligt een lange neus van de handbalster naar haar opponenten in het verschiet: "Absoluut. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik die Russen zou kunnen uitschakelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl