NOS NieuwsAangepast

Dode bij brand op Russische vliegdekschip Admiraal Koeznetsov

Aan boord van het Russische vliegdekschip Admiraal Koeznetsov is bij onderhoud brand uitgebroken. Zeker een bemanningslid kwam daarbij om, een ander wordt vermist en elf mensen raakten gewond. Tien van hen liggen op de intensive care.

De Admiraal Koeznetsov,het enige vliegdekschip van de Russische marine, ligt op dit moment in de haven van Moermansk. "De brand ontstond vermoedelijk tijdens laswerkzaamheden op een plek waar gewerkt werd met diesel", zei Rusland-correspondent David Jan Godfroid eerder vandaag. "In de omgeving van het schip zijn zwarte rookwolken te zien door de diesel die in de fik staat."

Het vuur verspreidde zich snel door het schip. De bemanning en hulpdiensten zijn de hele dag bezig geweest met blussen. Het is niet bekend of het vuur gedoofd is. Er was geen munitie aan boord.

Rookwolken maken het voor de brandweer lastig om bij de brandhaard te komen.

De Admiraal Koeznetsov is een oud schip met 2000-koppige bemanning. Het schip vaart op fossiele brandstof. In 2016 werd het ingezet voor bombardementen in Syrië. Daarbij gingen twee gevechtsvliegtuigen verloren. Bij terugkomst van hun missie boven Syrië probeerden de vliegtuigen te landen op de Koeznetsov maar er ging vermoedelijk iets mis met de kabel die nodig is om vliegtuigen af te remmen.

Het schip stamt nog uit de Sovjettijd. Het werd in 1985 in de vaart genomen en kan zeker vijftig vliegtuigen en diverse wapensystemen vervoeren. De missie bij Syrië was de eerste gevechtsmissie van de Admiraal Koeznetsov. Tot dan toe werd er alleen mee geoefend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl