De handbalsters na de 40-33 zege op Zuid-Korea
NOS Sport

Handbalsters op rapport: 'Bizar, met drie nederlagen in halve finales WK'

Nu het WK handbal de beslissende fase ingaat, is het tijd om de balans op te maken. Hoe doen Oranje en de nieuwe bondscoach het? En hoe groot zijn de kansen op de WK-finale en de Olympische Spelen en is de huidige toernooi-opzet geslaagd?

We vragen het aan Richard van der Made, commentator en handbalkenner van NOS Sport.

Oranje op het WK: 8

"Nederland heeft zich nu voor de zesde keer op rij voor de laatste vier geplaatst op een groot toernooi. Dat is een heel knappe prestatie met zo veel concurrentie. Zonder de gestopte wereldsterren Nycke Groot en Yvette Broch en de ervaren Maura Visser staat dit team er nu toch weer."

"Weliswaar gebeurt dat met vallen en opstaan en ook drie matige wedstrijden. Maar de vechtlust en bereidheid voor elkaar te knokken, blijven toch de sterkste wapens van deze ploeg."

Ik krijg niet de indruk dat bondscoach Mayonnade echt de baas is.

Richard van der Made over Oranje

"Tegen Slovenië en Denemarken was het echt onder de maat, maar tegen Noorwegen, Servië en Zuid-Korea zagen we fraai, dynamisch handbal in een hoog tempo. De dekking was tegen Noorwegen en Servië ook weer compact en werkte goed samen."

"Tegen de Koreanen viel juist op dat het rendement in de aanval eindelijk weer eens opvallend hoog lag. De hoeken vond ik uitstekend, echt een pluspunt waardoor dit Oranje nog moeilijker te verdedigen is."

Bondscoach Emmanuel Mayonnade: 6

"Goede communicatie is cruciaal als je een buitenlandse coach aanstelt. Met Helle Thomsen was dat af en toe al een probleem, maar de Fransman Mayonnade sprak bij zijn aanstelling nauwelijks een woord Engels."

"Dat wist de bond natuurlijk ook. Hij heeft direct een spoedcursus gedaan, alleen gaat het in het overbrengen van jouw visie toch om nuances en details. Zeker onder druk bij time-outs."

"Daar zag ik deze week bijvoorbeeld dat Estavana Polman en Jessy Kramer het gewoon van hem overnamen. Ze vonden duidelijk dat het anders moest. Dat kwam niet zo sterk over. Ik krijg niet de indruk dat hij echt de baas is."

Bondscoach Emmanuel Mayonnade krijgt veel kritiek

"Mayonnade bracht Lois Abbingh heel laat in tegen Denemarken en Estavana Polman had als enige spelverdeelster wel wat meer rust kunnen krijgen. Ik had Larissa Nusser wat meer speeltijd gegeven."

"Dit WK is loodzwaar en Polman is soms schutter en spelverdeelster tegelijk. Er waren ook wedstrijden waarin zij in fases op slot zat. Toch staat Nederland bij de laatste vier en uiteindelijk gaat het om het resultaat. Dus je kunt Mayonnade geen onvoldoende geven."

Oranjes kans op de finale: 4

"Ik schat de kansen op ongeveer veertig procent, vandaar het cijfer vier. De vorm van de dag zal veel bepalen. Pakt Tess Wester extra ballen, is Abbingh echt op schot en tilt Polman de rest mee naar topniveau?"

"Rusland heeft namelijk een geweldige ploeg en is voor mij de favoriet voor het goud. Voor Nederland is het ook bijna altijd een lastige tegenstander. Ze hebben daar de afgelopen jaren de omschakeling gemaakt naar sneller en moderner handbal, maar brengen ook altijd veel fysieke kracht mee."

Rusland, Oranjes tegenstander in de halve finales, won al haar duels

"Samen met Noorwegen speelt Rusland op dit WK het mooiste en beste handbal. Ze hebben ook nog niets laten liggen, Nederland verloor al drie keer. Maar zelfs Rusland kan tegen een nederlaag oplopen."

Een messcherp Oranje met een sterke dekking waardoor het de snelle tegenaanval kan lopen, is een voorwaarde om de finale te kunnen halen. Als Nederland dus zijn favoriete snelle spelletje kan spelen en veel 'makkelijke' goals kan maken in de break, kan het van iedereen winnen."

De huidige WK-opzet: 6

"Het is heel complex, maar ook interessant en spannend. Het houdt iedereen wel bezig. De punten die je meeneemt naar de volgende ronde zorgen voor het nodige rekenwerk. Maar elke wedstrijd is daardoor van belang."

"Nederland heeft verloren van Slovenië, Duitsland en Denemarken en staat toch in de halve finales. Dat is natuurlijk best bizar. We hebben zeker geluk gehad, maar ook dat heb je nodig in topsport."

"Wat ik slecht en zelfs kwalijk vind, is dat de laatste poulewedstrijden niet tegelijkertijd worden gespeeld. Dat is toch gewoon competitievervalsing."

"Noorwegen en Duitsland hadden het, hoewel dat bijna onmogelijk is in handbal, misschien toch op een akkoordje kunnen gooien in de slotfase. Gelukkig waren de Noren al wat uitgelopen en wilden ze echt winnen."

Oranjes kans op de Spelen: 9

"Die schat ik erg hoog in. We horen daar ook te staan met deze lichting en de prestaties sinds 2015. Ik denk wel dat een delegatie van de bond op bezoek moet gaan bij Nycke Groot."

"Ze stopte vorig jaar na het WK, maar hoort natuurlijk nog steeds in deze ploeg te spelen. Groot tilde het team vooral in 2016 als regisseur naar een uitzonderlijk hoog niveau."

"Maar ook zonder Groot ben ik ervan overtuigd dat we de Spelen halen. Twee van de vier landen plaatsen zich via het OKT en Nederland zal in de poule het sterkste land zijn. Bovendien zou het toernooi in maart weleens in Nederland gehouden kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl