Angela Malestein na een van haar fraaie treffers tegen Zuid-Korea AFP

De Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor de halve finales bij het wereldkampioenschap in Japan. In het afsluitende duel van de tweede groepsfase werd Zuid-Korea overtuigend met 40-33 opzijgezet.

Voor plaatsing was Oranje echter afhankelijk van het resultaat bij het duel tussen Noorwegen en Duitsland, de ploeg van de Nederlandse oud-bondscoach Henk Groener. Gevreesd werd voor een salonremise, omdat in dat geval zowel Duitsland als Noorwegen naar de halve eindstrijd zou gaan.

Nederland verslaat Zuid-Korea met ruime cijfers en moet afwachten Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor rust leek het ook even die kant op te gaan, maar in de tweede helft trokken de bevlogen Noorsen alsnog de winst naar zich toe: 32-29. Dankzij de Noorse zege eindigt Oranje als tweede in de poule.

Vrijdag wacht Rusland, de winnaar van de andere poule, in de halve finales. Noorwegen neemt het in de andere halve finale op tegen Spanje.

De euforie is groot bij de Nederlanders handbalsters, na de kwalificatie voor de halve finales:

Euforie bij handbalsters na Noorse WK-zege op Duitsland

Voor Nederland is het al de zesde keer op rij dat de halve finales van een groot eindtoernooi wordt bereikt. In 2015 (tweede bij WK), 2016 (tweede bij EK, vierde bij Olympische Spelen), 2017 (derde bij WK) en 2018 (derde bij EK) hoorden ze ook bij de beste vier handbalploegen.

Een titel wonnen de handbalsters nog nooit.

Eindstand in de poule van Nederland

Gespeeld-punten
1 Noorwegen 5-8
2 Nederland 5-6
3 Servië 5-5
4 Duitsland 5-5
5 Denemarken 5-4
6 Zuid-Korea 5-2

Nederland begon het WK met een verrassende nederlaag tegen Slovenië, maar richtte zich op tegen de toplanden Servië en Noorwegen. De met die twee zeges vergaarde punten namen de vrouwen van coach Emmanuel Mayonnade mee naar de tweede groepsfase, waarin vervolgens nederlagen werden geleden tegen Duitsland en Denemarken.

Het duel met Zuid-Korea was dan ook een kwestie van alles-of-niets. Oranje, dat Zuid-Korea in 2005 voor de laatste keer verslagen had, overrompelde de opponent in de openingsfase.

In haar 150ste interland kreeg Lois Abbingh veel ruimte om te schieten en dat deed de Groningse naar hartelust. Haar eerste zes pogingen waren raak en Oranje stond binnen een kwartier met 11-4 voor.

Lois Abbingh was met elf treffers topscorer tegen Zuid-Korea Pro Shots

In de eerste helft was het verschil op een gegeven moment tien doelpunten (16-6) en met een comfortabele voorsprong van 23-16 zocht Oranje de kleedkamer op. Voor zover Zuid-Korea nog hoop koesterde op een beter resultaat, was die na rust snel vervlogen. Nederland bracht de marge binnen tien minuten weer op tien: 28-18.

De kaartenlast, waardoor Oranje flink wat keren met een speelster minder kwam te staan, en een fase waarin het Koreaanse doel niet meer werd gevonden, deerden de handbalsters niet.

'We gingen honderd kilometer per uur'

"Ik had het gevoel dat we de hele wedstrijd op honderd kilometer per uur gingen", pufte Martine Smeets. "Dit was echt niet normaal", vond ook Lois Abbingh, die met elf treffers topscorer was bij Oranje. "Dit was de achtste wedstrijd in nog geen twee weken. Om dan zo te rennen, dat is echt vermoeiend. Maar het was elke aanval waard."

Opluchting bij handbalsters na cruciale zege: 'We gingen 100 kilometer per uur'

Ondanks de vreugde en de opluchting moest Oranje nog even in de wachtkamer. "We hebben ons zelf in die positie gebracht", stelde Danique Snelder nuchter. "Het is eigenlijk al heel knap dat we nog ergens op kunnen wachten. Ik ben heel erg benieuwd."

"Ik durf bijna niet te kijken", bekende Abbingh. "Gelukkig zal het snel duidelijk worden."

Op een akkoordje gooien?

Vijf uur later konden de handbalsters breeduit lachen. Dat gold zeker voor speelsters als Abbingh, die zeven jaar geleden al eens lijdzaam moesten toezien hoe de Olympische Spelen uit zicht verdwenen door een 'akkoordje'.

In mei 2012 was Oranje bij het olympisch kwalificatietoernooi in Madrid afhankelijk van het resultaat bij Kroatië-Spanje. Die beide landen gooiden het op een akkoordje waardoor Nederland naast het ticket voor Londen 2012 greep. Huilend en diep gefrustreerd keken de Nederlandse speelsters toen op de tribune toe.

Kijk hieronder hoe Nederland in 2012 de dupe werd van het akkoordje tussen Kroatië en Spanje:

Huilend zien handbalsters het ticket voor Spelen 2012 verdwijnen

STER reclame