Konijnen in hokken met een bodem van gaas
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Animal Rights filmt vermeende misstanden bij konijnenfokkers

Animal Rights heeft beelden naar buiten gebracht van vermeende misstanden bij konijnenfokkers. De organisatie voor dierenwelzijn filmde bij negen fokkers in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel.

Te zien is hoe meerdere konijnen bij elkaar zitten in kooien met gaas als bodem. "Deze kooien zijn alleen te vergelijken met de inmiddels verboden legbatterijen voor hennen", zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights.

Op sommige beelden zijn ook dode, zieke en stervende dieren te zien tussen levende konijnen. Andere konijnen hebben verwondingen aan hun poten of beschadigde oren. De beelden zijn gemaakt tussen oktober vorig jaar en november dit jaar.

'Volgens de regels'

Een konijnenfokker uit Overijssel reageert boos. "Ik werk gewoon volgens de regels", zegt hij tegen RTV Oost. Volgens de fokker heeft Animal Rights in één deel van de hokken gefilmd en is daardoor een verkeerd beeld geschetst.

"In andere delen van het bedrijf hebben de konijnen veel meer ruimte. De activisten zijn vlak voor aflevering van de dieren binnen geweest, daardoor zijn de konijnen op hun grootst en lijken de hokken wat voller."

Dat beaamt Arie Kool van brancheorganisatie LTO Nederland. "Het zijn vervelende en nare beelden, maar het is met het doel om ons zwart te maken." Hij benadrukt tegen RTV Oost dat de konijnenfokkers zich gewoon aan de regels houden.

Dat de activisten op de boerderij hebben ingebroken, gaat volgens Kool veel te ver. Hij raadt de konijnenfokkers aan om aangifte te doen. Het is nog niet duidelijk of LTO stappen tegen de dierenactivisten neemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl