NOS NieuwsAangepast

Aung San Suu Kyi in Den Haag voor genocide-zaak

De regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aangekomen om haar land te verdedigen in de zaak van de genocide op Rohingya. De zaak is aangespannen door het Afrikaanse land Gambia.

Volgens Gambia heeft Myanmar zich schuldig gemaakt aan volkerenmoord op Rohingya, een moslimminderheid in Myanmar. In 2017 werden meer dan 700.000 Rohingya uit Myanmar verdreven. Onderzoekers van de VN stelden vast dat dorpen zijn platgebrand en dat families werden uitgemoord.

Gambia heeft Myanmar nu aangeklaagd bij het Internationaal Gerechtshof namens de Organisatie voor Islamitische Samenwerking. Die organisatie kan zelf geen land aanklagen en daarom heeft Gambia nu het voortouw genomen.

Aung San Suu Kyi wilde na aankomst bij het Vredespaleis geen vragen beantwoorden:

Regeringsleider Aung San Suu Kyi arriveert bij Vredespaleis

De behandeling van de zaak voor het Internationaal Gerechtshof duurt drie dagen. Gambia zal de zaak vandaag bepleiten. Morgen voert Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, namens Myanmar het woord. Het is opvallend dat het hoofd van de regering hiervoor naar Den Haag is gekomen. Doorgaans wordt een vertegenwoordiger gestuurd.

De verwachting is dat Aung San Suu Kyi ook voor het Internationaal Gerechtshof zal tegenspreken dat er genocide is gepleegd. Ze heeft tot nog toe altijd gezegd dat het leger van Myanmar in actie kwam na aanslagen door Rohingya-rebellen.

Het is nog niet bekend wanneer het Internationaal Gerechtshof uitspraak doet. Dat kan soms jaren duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl