Martijn van der Zande / NOS

Op de leuning van de bank staan twee kleine knuffels uit de Nederlandse versie van Sesamstraat, het zijn Bert en Pino. In de kast staat een kleine pluche versie van Big Bird, de grote gele vogel die in de Verenigde Staten bijna vijftig jaar door Caroll Spinney werd gespeeld. Hij overleed dit weekend op 85-jarige leeftijd.

In Nederland speelt Renée Menschaar sinds 1991 de rol van Pino. Ze kende Spinney persoonlijk, heeft hem ook een paar keer ontmoet. "We deelden iets. Er zijn op de wereld natuurlijk niet zoveel mensen die deze rol spelen, dus dat schept gelijk een band".

In haar hand houdt Menschaar een boek dat Spinney geschreven heeft. Op de eerste pagina staat een tekening, Big Bird en Pino staan naast elkaar, de grote gele vogel heeft een vleugel om Pino heen geslagen.

Caroll Spinney gaf zijn poppen echt karakter.

Renée Menschaar

Het is voor Menschaar een bijzondere herinnering aan een bijzondere man. "Hij was zo'n goede poppenspeler, hij gaf zijn poppen echt karakter. Dat zag je niet alleen bij Big Bird, maar ook bij Oscar. Twee totaal verschillende types, maar hij speelde ze allebei vol passie".

Het spelen van Big Bird of Pino is nog niet makkelijk. Met je hand boven je hoofd beweeg je de snavel, terwijl je niet door het pak heen kunt kijken. Op je borst draag je een kleine monitor waarop je ziet hoe je beweegt en waar je loopt.

Veel geleerd

Menschaar heeft heel wat filmpjes bekeken voor ze zelf in het pak van Pino stapte. "Ik keek hoe hij liep, hoe hij zich bewoog, hoe hij de kop omhoog hield. Pino is meer dan twee meter, dus je speelt met de snavel naar beneden. Ik heb wat dat betreft echt veel van Big Bird kunnen leren".

STER reclame