Ghani draagt de kist van Nakamura
NOS Nieuws

Afghaanse president draagt baar vermoorde Japanse hulpverlener

De Afghaanse president Ghani zelf heeft geholpen de lijkkist van de doodgeschoten hulpverlener Tetsu Nakamura naar het vliegtuig te dragen waarmee hij naar Japan werd teruggebracht. Bij de ceremonie in Kabul beloofde hij de moordenaars op te sporen van Nakumura, die woensdag werd vermoord. "Ze horen in de hel."

De Japanse arts kwam in de jaren 80 naar het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan om lepra te bestrijden. Al snel merkte hij dat hij meer mensen kon helpen door hun water te leveren, dus stapte hij over op irrigatieprojecten. "Een dokter behandelt één patiënt, maar zo help je een heel dorp."

Nakamura gebruikte honderden jaren oude technieken uit Japan, waardoor groot materieel niet nodig was in de arme gebieden. In plaats daarvan werkte hij met lokale arbeiders. Daarvoor leerde hij de plaatselijke taal Pashto.

In totaal legde hij zo 25 kilometer aan waterwegen aan, waardoor 25.000 hectare droog land water kreeg en het leven honderdduizenden verbeterde. In de regio werd hij liefkozend Oom Murad genoemd; afgelopen jaar werd hij nog tot ereburger van het land benoemd.

Tetsu Nakamura kreeg in 2003 de "Aziatische Nobelprijs"

Afgelopen woensdag werd het konvooi van Nakamura door onbekenden onder vuur genomen. Behalve de Japanse arts kwamen ook vier bewakers en zijn chauffeur daarbij om.

In Afghanistan werd met afschuw gereageerd op de moord. "Het is alsof er een naast familielid is vermoord", zei een plaatselijk leider. Door heel het land werden wakes gehouden, in Kabul verschenen posters met Nakamura's gezicht. De Taliban ontkenden expliciet achter de aanslag te zitten.

Bloemen en vlag

De vrouw en dochter van Nakamura waren naar Afghanistan gekomen om zijn kist op te halen. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken was er ook. Ook in zijn thuisland is geschokt gereageerd op de dood van de hulpverlener.

Samen met een militaire escorte droeg president Ghani de met bloemen en de Afghaanse vlag bedekte kist naar het vliegtuig. "Dokter Nakamura zette zich zijn hele leven in om de armen van Afghanistan te helpen en dit land te versterken", zei Ghani bij het afscheid. "Het is vandaag oprecht een verdrietige dag."

De familie van Nakamura

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl