Omroep Gelderland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Jong geleerd is oud gedaan: kinderen Nijkerkerveen leren carbidschieten

Het is er nog een beetje vroeg voor maar in Nijkerkerveen zijn ze nu al begonnen met carbidschieten. Met gehoorbeschermers op worden kinderen op een uitlegdag klaargestoomd om veilig te kunnen knallen.

Officieel mag carbidschieten pas op oudjaarsdag, maar speciaal voor kinderen tussen 4 en 8 jaar is een uitzondering gemaakt. "We proberen jongeren te porren om te gaan carbidschieten", zegt Wim Ruiter van het Carbidteam Nijkerkerveen tegen Omroep Gelderland. "Veiligheid is belangrijk. Ze moeten vooral letten op gehoorbescherming en de afstand tot de melkbus in de gaten houden."

Met gehoorbeschermers op kijken de kinderen toe hoe je moet carbidschieten:

Het doel van het Carbidteam is om de kinderen alvast voor te bereiden op het grotere knalwerk. Met een leeg verfblik, water en een blokje carbid wordt uitgelegd hoe veilig aansteken in zijn werk gaat.

Ruiter hoopt dat de lokale jeugd het later van hem overneemt. "Dan doen zij het werk en kunnen wij met een potje bier toekijken."

Na de uitleg mogen de kinderen ook zelf met een echte melkbus aan de slag. "Ik ga elk jaar met papa mee, de harde knallen zijn het leukst", zegt een jonge deelnemer.

Advertentie via Ster.nl