Van Bommel omhelst Afellay ANP

Negen wedstrijden, zo telde Mark van Bommel. Negen wedstrijden ging het niet goed met zijn PSV. "We stonden bovenaan en in één keer ging het alle kanten op, zaten we in een heksenketel." Of het lek nu helemaal boven is na de 5-0 tegen Fortuna Sittard, is nog de vraag, maar het duel in Eindhoven was er één met flink wat lichtpuntjes.

"Intern heeft het echt wel geknald", vervolgde Van Bommel, wiens positie de afgelopen week ter discussie kwam te staan. Acht van de laatste negen wedstrijden wist de ploeg niet te winnen.

"Maar dat het intern heeft geknald, hoeft niemand te weten. Het was in elk geval fijn hoe er samengewerkt is de laatste tijd. Met de directie, met de spelers. En dan gaat het er vervolgens om wat de jongens op het veld doen."

Van Bommel: 'Het heeft intern echt wel geknald'

Die jongens vlogen uit de startblokken tegen de nummer veertien van de eredivisie. Nog voor rust hadden Ritsu Doan (21), Donyell Malen (20) en ook Steven Bergwijn (22) hun naam laten bijschrijven op het wedstrijdformulier. Met de 3-0 tussenstand was er ruimte om na rust de voet van het gaspedaal te halen.

En ook om bij de tweede strafschop de bal aan Mohamed Ihattaren (17) te geven. Hij verloor recentelijk zijn vader. "Steven en Donyell gaven me de bal. Ik vroeg ze waarom en het was voor mijn vader. Ik heb al eerder gezegd; elke goal die ik maak is voor mijn vader."

De 4-0 bracht zichtbaar emoties teweeg bij PSV. Ihattaren wees naar de hemel. Hij realiseerde zich niet dat hij zojuist ook nog recordhouder was geworden als jongste speler in de eredivisie die een strafschop benut. Hij loste Ronald Koeman af. "Een record? Okee. Mooi om te horen. Ik ben er zelf niet mee bezig, ik hoor het nu van u."

En net na dat moment in de 52ste minuut, begon het PSV-publiek Van Bommel aan te sporen om Ibrahim Afellay in te laten vallen. De verloren zoon die negen jaar geleden de club verliet en afgelopen zomer zonder conditie en zonder speelminuten in zijn benen terugkeerde in Eindhoven.

Emotioneel

In de 81ste minuut mocht zijn trainingspak uit. "Een fantastisch moment, werkelijk waar. Woorden schieten tekort om dat te omschrijven", zei Afellay na afloop. "De fans hebben een aandeel gehad in deze invalbeurt. Als je dan zo wordt toegejuicht. Ze wilden het heel erg graag. Ik werd er gewoon een beetje emotioneel van."

"Ik heb hier heel hard voor gewerkt. Veel mensen hadden het niet meer verwacht. Dit is wel een beloning voor het harde werk." Of het de opmaat is naar meer speelminuten, is de vraag. Afellay hoopt van wel. Van Bommel weet het nog niet. Afellay: "Deze minuten smaken naar meer. Ik ben blij dat ik mezelf heb kunnen laten zien aan Nederland. Ik ben geen trainer, ik kan mezelf niet opstellen."

Van Bommel: "Ibi heeft echt hard gewerkt. Zware blessures gehad. Ik heb met hem gesproken. Ibi is op dit moment niet goed genoeg om te starten. Ik weet ook niet of dit gaat lukken. Maar als ik hem minuten kan geven, dan doe ik dat. Het was niet zo dat ik hem erin bracht omdat het publiek erom vroeg, maar het paste wel allemaal. Of deze avond precies was wat we nodig hadden? Ja."

Afellay loste ook nog een schot. Het ging naast. "Wat ik gedaan had als ik gescoord had? Ik denk dat ik het publiek in was gerend."

PSV: twee zeges in laatste tien duels

7 december eredivisie PSV Fortuna Sittard 5-0
1 december eredivisie FC Emmen PSV 1-1
28 november Europa League Sporting CP PSV 4-0
24 november eredivisie PSV sc Heerenveen 2-1
10 november eredivisie Willem II PSV 2-1
7 november Europa League LASK Linz PSV 4-1
2 november eredivisie Sparta Rotterdam PSV 2-2
27 oktober eredivisie PSV AZ 0-4
24 oktober Europa League PSV LASK Linz 0-0
19 oktober eredivisie FC Utrecht PSV 3-0

STER reclame