'Vooral leuk om op Old Trafford te spelen als je daarvoor wint in Zwolle'

Ontspannen, nuchter en met een glimlach staat Arne Slot voor de camera. En geef 'm eens ongelijk. In zijn debuutjaar als hoofdcoach lacht het voetballeven hem toe. AZ swingt, oogst veel lof en belangrijker: het elftal presteert.

Met de Alkmaarders gaat de jonge trainer een - op papier - heerlijk weekje tegemoet. Op donderdag wacht Manchester United op Old Trafford en de zondag erop is koploper Ajax de tegenstander in de eredivisie. Maar de reeks begint op het kunstgras in Zwolle.

En zoals het een trainer betaamt, waakt Slot voor onderschatting. "Iedereen wil al vooruitkijken naar de duels met Manchester en Ajax. En dat snap ik vanuit de buitenwereld. Maar wij weten ook dat we de afgelopen twee jaar niet gewonnen hebben bij PEC", stelt Slot.

Bekend terrein

Zwolle is voor de 41-jarige oefenmeester geen onbekend terrein. De aanvallende middenvelder van weleer begon en eindigde zijn carrière daar, speelde meer dan 170 duels voor de Overijsselse club en zette er zijn eerste stappen als trainer in de jeugd.

Arne Slot als speler van PEC Zwolle Pro Shots

Hoewel Zwolle dus een belangrijk onderdeel is van zijn loopbaan, houdt Slot zich er tegenover zijn AZ-pupillen opvallend stil over. "Als je bij Zwolle hebt gespeeld in mijn periode, met veelal eerste divisie-voetbal, dan heb je het daar met spelers van AZ niet veel over, haha. Het is voor die jongens ook volstrekt onbelangrijk."

Slot pakte met Zwolle in het seizoen 2011/2012 het kampioenschap van de eerste divisie. Dat jaar werd hij uitgeroepen tot Speler van het Jaar in de toenmalige Jupiler League. In 28 duels kwam hij tot negen goals en evenveel assists.

"Natuurlijk is het altijd leuk om terug te komen bij oude clubs. Helemaal bij Zwolle, waar ik een fantastische tijd heb gehad", aldus de 45 kilometer verderop in Bergentheim geboren Slot. "Maar het is alleen fijn als je daar ook een resultaat haalt."

Slot zwijgt bij AZ over Zwolle-verleden: 'Dat is voor de jongens volstrekt onbelangrijk'

Vraag het de spelers en je krijgt waarschijnlijk een unaniem antwoord. Waar kijken ze meer naar uit: naar de wedstrijd in het MAC³PARK stadion of op Old Trafford? "Ongetwijfeld leeft de wedstrijd tegen United in de groep, maar niet bij ons als staf", zegt Slot.

"Ik ben op geen enkele manier in mijn hoofd bezig met donderdag. De wedstrijd tegen Zwolle is voor ons belangrijker, want Europees gezien zijn we al door. Tegen United staat alleen de groepswinst op het spel."

Om te concluderen: "Het is vooral heel leuk om op Old Trafford te spelen als je daarvoor geen punten hebt laten liggen in Zwolle."

STER reclame