1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Brabantse boeren krijgen meer tijd om aan stalregels te voldoen

Boeren in Brabant krijgen meer tijd om aan verscherpte milieuregels voor stallen te voldoen. Tijdens een persconferentie van Gedeputeerde Staten werd duidelijk dat boeren negen maanden langer krijgen om een vergunning aan te vragen voor een nieuwe, emissiearme stal.

De aanvraag voor een nieuwe stal moet nu op 1 januari 2021 zijn ingediend, in plaats van 1 april volgend jaar. Het uitstel is voor Farmers Defence Force nog lang niet genoeg. "We gaan door met de acties", zegt voorzitter Mark van den Oever tegen Omroep Brabant. "De provincie moet op de landelijke lijn gaan zitten. Dat betekent uitstel tot 2028. Daar gaan we voor."

Acties zitten volgens hem in de pijplijn maar de ze er precies uit gaan zien kon Van den Oever nog niet zeggen.

Niet genoeg

Boerenorganisatie ZLTO noemt het uitstel een stap in de goede richting, maar niet genoeg. Het lukt veel boeren volgens ZLTO niet om nu al een vergunning in te dienen. "De boer heeft geen keuze, omdat er maar heel weinig toekomstbestendige stalsystemen beschikbaar zijn. Dan kun je ze dus ook niet in je vergunning intekenen."

Ook de boerenorganisatie eist uitstel tot 2028. Dan is er volgens ZLTO ook al veel minder emissie uit stallen doordat veel boeren stoppen met het werk en er ander voer voor de dieren wordt gebruikt.

De stallen van Brabantse boeren moeten vanaf 2022 aan strengere milieueisen voldoen. Boeren in andere provincies hebben daar tot 2028 de tijd voor.

Advertentie via Ster.nl