Frédérique Matla (rechts) juicht tijdens Pro League in Duitsland ANP

Frédérique Matla en Eva de Goede maken kans om tot beste speelster van 2019 te worden uitgeroepen. Het tweetal werd door de internationale hockeyfederatie FIH genomineerd voor de ereprijs.

De 22-jarige Matla maakt ook kans om te worden verkozen tot talent van het jaar. De twee nominaties van de speelster van Den Bosch zijn opvallend omdat ze in september niet werd opgeroepen voor de trainingsgroep van het Nederlands team.

"We hebben Frédérique in een persoonlijk gesprek toegelicht dat wij haar de ruimte willen geven om de komende periode te werken aan een aantal punten die ze van ons heeft meegekregen", lichtte bondscoach Alyson Annan toen toe.

Matla maakte in 2019 al meer dan vijftig doelpunten. In de hoofdklasse staat de teller dit seizoen op achttien goals in dertien duels.

Matla en De Goede, de winnares van vorig jaar, veroverden dit jaar met Oranje de Europese titel. De andere genomineerden zijn de Nieuw-Zeelandse hockeysters Stacey Michelsen en Olivia Merry, Carla Rebecchi uit Argentinië en de Duitse Janne Müller-Wieland.

Jonas de Geus

Bij de mannen maakt de 21-jarige Jonas de Geus kans om tot talent van het jaar te worden uitgeroepen. Geen enkele Nederlander maakt kans op de prijs voor de hockeyer van het jaar.

Tot en 17 januari kan er worden gestemd in de diverse categorieën. De stemmen van de nationale bonden tellen voor de helft mee, de andere helft wordt bepaald door de spelers, fans en journalisten. In februari worden de winnaars bekend.

STER reclame