Een meisje wordt ingeënt tegen de mazelen in Samoa
NOS Nieuws

Grootschalige inentingscampagne om mazelen op Samoa te bestrijden

Medische teams zijn op Samoa begonnen met een grootschalige inentingscampagne tegen mazelen. In het Polynesische eilandstaatje zijn in korte tijd tientallen mensen aan de gevolgen van de zeer besmettelijke ziekte overleden. De slachtoffers zijn vooral kinderen jonger dan vijf jaar.

Sinds vorige maand zijn op Samoa meer dan 4200 besmettingen gemeld. Er wonen 200.000 mensen.

Artsen en verpleegkundigen bezochten vandaag vooral bewoners in afgelegen gebieden. Morgen gaan ze naar plekken waar meer mensen wonen. Mensen moeten een rode vlag uithangen als ze geprikt willen worden. Het vaccin tegen mazelen biedt pas na twee weken afdoende bescherming.

Vaccinatieangst

Ruim twee weken geleden werd op Samoa de noodtoestand uitgeroepen. Scholen en universiteiten zijn dicht en er werd een inentingsactie op touw gezet. Er zijn 100.000 doses van het vaccin geïmporteerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat vaccinatieangst de oorzaak is van de uitbraak. Een anti-vaccinatiegroep zou hebben ingespeeld op angstgevoelens van mensen, nadat vorig jaar twee baby's waren overleden. Hun dood had echter niets te maken met vaccinaties. Toch besloot meer dan de helft van de ouders op Samoa hun kind niet meer te laten prikken.

Medicijnmannen

Premier Malielegaoi spreekt van een ongekende uitdaging. Hij zegt dat veel mensen het gevaar niet serieus hebben genomen. Waarschuwingen via televisie en radio zijn in de wind geslagen.

Hij wijst er verder op mensen hun toevlucht zoeken tot traditionele medicijnmannen die tropische ziekten behandelen. Maar de premier noemt dat zinloos. "Mazelen is geen tropische ziekte."

Samoa ligt in de Stille Oceaan, tussen Nieuw-Zeeland en Hawaï.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl