ANP

Een kookboek voor airfryer-recepten, doucheschuim en een digitale schuifmaat. Het is een greep uit de cadeautjes die we dit jaar op onze verlanglijstjes hebben gezet. Hoewel een boek op de meeste lijstjes nog altijd op 1 staat, zijn er wel verschillen tussen de lootjes van nu en voorgaande jaren én tussen de lootjes van mannen en vrouwen.

Het meest in het oog springende verschil met eerdere jaren is de toenemende voorliefde voor keukenspullen, zegt Arjan Kuiper van Lootjestrekken.nl. Op die website hebben dit jaar zo'n 1,5 miljoen mensen een Sinterklaaslijstje ingevuld. Die zijn automatisch (en anoniem) geanalyseerd. "Het aantal gevraagde keukenspullen is heel erg gestegen", aldus Kuiper. "Vooral bij vrouwen."

Zo zien de top 10-lijstjes van mannen en vrouwen er dit jaar uit:

Lootjestrekken.nl/NOS

Sjaals en mutsen zijn al een tijdje uit, aldus Kuipers. "En doucheschuim is een evergreen: dat komt altijd terug." Kuipers ziet verder niet alleen een toename van keukenspullen op de verlanglijstjes, maar ook van tuinaccessoires, zoals vogelvoederhuisjes en tuingereedschap.

Sinterklaas of Kerst?

De website verwacht dat in de periode tot kerst nog wel ruim 1 miljoen verlanglijstjes bij komen. "De piek ligt nog altijd wel bij Sinterklaas, maar we zien dat het lootjes trekken wel wat meer wordt verspreid. Sinterklaas en Kerst gaan een beetje door elkaar lopen, lijkt het."

Dat blijkt ook uit een representatieve steekproef die Lootjestrekken.nl sinds een paar jaar uitvoert onder duizend Nederlanders van boven de 18 jaar. Vierde in 2015 nog 61 procent van de Nederlanders Sinterklaas, dit jaar is dat 50 procent. Met Kerst wordt lootjes trekken juist populairder: in 2015 deed 16 procent dat, nu is dat toegenomen tot 20 procent.

Uitgaven

En wat kost dat allemaal? Uit de steekproef blijkt dat de geplande Kerstuitgaven dit jaar op zo'n 141 euro liggen, een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking: met Sinterklaas geven mensen dit jaar gemiddeld 109 euro per persoon uit, iets minder dan vorig jaar.

STER reclame