Onderzoek in het park waar de Georgiër werd vermoord EPA

Het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken heeft twee Russische diplomaten het land uit gezet. Ze zouden niet goed genoeg hebben meegewerkt in het onderzoek naar de moord op Georgiër Zelimchan Changosjvili.

De moord werd deze zomer gepleegd in een park in Berlijn. Duitsland vermoedt dat Rusland erachter zit. Volgens de hoogste Duitse openbare aanklager zijn er genoeg aanwijzingen dat de moord in opdracht van de Russische staat is uitgevoerd.

Het Duitse openbaar ministerie heeft het onderzoek daarom van de lokale autoriteiten overgenomen.

De twee Russische diplomaten zijn door de Duitse regering tot persona non grata verklaard. Zij hebben ondanks dringende en aanhoudende verzoeken niet genoeg meegewerkt aan het onderzoek naar de moord, zo meldt het ministerie van Buitenlandse zaken.

In opdracht van Rusland?

Gisteren werd al bekend dat naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen in het moordonderzoek het dossier wordt overgenomen door de Generalbundesanwalt, de hoogste openbare aanklager.

Rusland blijft betrokkenheid bij de moord ontkennen. Het Russische ministerie van Buitenlandse zaken noemt "de gepolitiseerde benadering van het onderzoek" ongepast" en dreigt met tegenmaatregelen. Een Kremlin-woordvoerder zei eerder dat er "geen serieuze verdenkingen zijn, er ook niet kúnnen zijn".

Het slachtoffer, de Georgiër Zelimchan Changosjvili (41), vroeg in 2016 politiek asiel aan in Duitsland, nadat hij in Rusland en Oekraïne was bedreigd en meerdere aanslagen had overleefd. Changosjvili heeft Tsjetsjeense wortels en vocht in de Tweede Tsjetsjeense Oorlog (1999-2009) aan de kant van de opstandelingen tegen Rusland.

Identiteit van de dader

De verdachte van deze moord, die op een vals Russisch paspoort onder de naam Vadim Sokolov in Duitsland verbleef, is direct na zijn daad gearresteerd en zit momenteel vast.

Samen met onder andere Bellingcat werkte Der Spiegel aan een onderzoek naar de ware identiteit van de dader. Gisteren werd bekend dat het zou gaan om de 54-jarige Russische staatsburger Vadim Krasikov.

Krasikov wordt in verband gebracht met een eerdere afrekening in Moskou in 2013, die op dezelfde wijze was uitgevoerd als de moord op de Georgiër. Net als afgelopen zomer in Berlijn zou Krasikov dat slachtoffer vanaf een fiets met een vuurwapen beschoten hebben.

Van die aanslag zijn ook bewakingsbeelden:

Naar aanleiding van de eerste moord vaardigde Rusland een opsporingsbevel tegen Krasikov. Toch zijn er aanwijzingen dat de Russische overheid de man heeft geholpen bij het 'creëren' van zijn valse identiteit, schrijft Der Spiegel.

STER reclame