ANP
NOS Sport

Bondscoach Hongaarse shorttrack vertrekt na beledigingen en racisme jegens China

De bondscoach van de Hongaarse shorttrackploeg Zhang Jing heeft ontslag genomen nadat een van haar pupillen denigrerende en racistische opmerkingen had gemaakt over China, uitgerekend het land waar de bondscoach vandaan komt.

De Hongaarse shorttracker Csaba Burjan, die tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang goud pakte met de relayploeg, zou zich laatdunkend hebben uitgelaten over Chinezen en tevens in een Instagram-post 'fucking China' hebben geschreven. De bondscoach reageerde verontwaardigd en geschokt op die uitlatingen.

"Ik kan niet tolereren dat een Hongaarse schaatser, laat staan een olympisch kampioen, zulke racistische opmerkingen maakt over China", aldus Zhang op social media. De Hongaarse ploeg telt nog twee leden die Chinese roots hebben, de broers Shaoang Liu en Shaolin Liu. Hun vader komt uit China.

Zhang was sinds 2012 bondscoach van de Hongaren en boekte tijdens haar ambtstermijn grote successen. Zo werd Shaolin Liu onder haar leiding eenmaal wereldkampioen en vier keer Europees kampioen en grossierde hij met zijn broer in zilver en brons bij internationale kampioenschappen. Het olympisch goud met de relayploeg in Pyeongchang was de kroon op het werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl