Fans over 25 jaar Playstation: 'Spelen voelt als een mini-vakantie'
De komst van de allereerste Playstation vandaag precies 25 jaar geleden betekende een revolutie in de game-industrie. Op de eerste dag verkocht moederbedrijf Sony 100.000 exemplaren van de spelcomputer. Het werd de eerste die wereldwijd de 100 miljoen verkochte exemplaren voorbij streefde.
De eerste Playstation zette de verhoudingen in de gamewereld op zijn kop. Het stootte concurrenten Nintendo en Sega van hun troon en beïnvloedt tot op de dag van vandaag talloze levens en verkoopcijfers. We spraken met drie fans van het eerste uur over de aantrekkingskracht van de spelcomputer.
Vrienden
"Een beetje nostalgisch", is student en gamer Brigit Heuver (27) over het feit dat haar favoriete spelcomputer 25 jaar bestaat. Ze speelt al 22 jaar en is er mee opgegroeid. Haar eerste exemplaar kreeg zij voor haar verjaardag en sindsdien speelt ze elke dag, het liefst Call of Duty Modern Warfare. "Ik vond het meteen fantastisch. Als kind had ik veel fantasie wat ik helemaal kwijt kon in de spellen."
Een aantal uren gamen kan soms echt voelen als een mini-vakantie.
Wat begon als manier om haar fantasie te uiten, werd dankzij de vele game-communities, op evenementen en online, een manier om vrienden te maken. "Ik heb ook vrienden die niet gamen en liever uitgaan, dat doe ik ook. Maar ik durf wel te stellen dat ik een extra vriendengroep erbij heb gekregen door het gamen en de game-evenementen waar ik mensen ontmoet."
Laura Kempenaar (32) speelt zelf al zo'n 27 jaar games en volgt de ontwikkelingen als journalist. Zij beaamt dat de aantrekkingskracht van de spelcomputer is dat die je mee kan nemen naar andere werelden. "Een aantal uren gamen kan soms echt voelen als een mini-vakantie: je komt op plekken waar je anders niet snel zou komen, zoals fantasiewerelden of andere steden."
De techniek waar Playstation gebruik van maakt, speelt daarin een grote rol denkt Kempenaar. "Playstation heeft alles gehaald uit het medium cd. Iets wat daarvoor nog veelal werd vervuld door cartridges. Waar je begin jaren negentig veelal games in 2D speelde, maakte dat platgeslagen beeld met de komt van de Playstation plaats voor levendige 3D-beelden. Gamewerelden kwamen hierdoor veel realistischer over."
Ik denk dat de Playstation de uitgelezen console is voor de einzelgänger, je kan erin verdwijnen.
In pauzes, na school: honderden, misschien wel duizenden uren, speelde Pim van den Berg (31) als kind op zijn Playstation. Tot een paar jaar geleden. "Als student was het apparaat te duur. Sindsdien speel ik het alleen nog als ik over de vloer ben bij vrienden."
Tegenover die prijs van enkele honderden euro's, staat wel een heel sterk apparaat, vindt Van den Berg, die schrijft over games. "Ik denk dat daarin de Playstation uitblinkt: de hardware is beter dan die van andere spelcomputers, het zijn betrouwbare dingen. En als je dan zoals ik uren doorbracht met zo'n game, helpt dat. Het was daarin de eerste en wat mij betreft ook de beste."
Uren spelen, maakte nog iets mogelijk. "Ik kon volledig verdwijnen in een spel. Ik denk dat de playstation de uitgelezen console is voor de einzelgänger omdat ie zo geschikt is voor grotere games. Je kon er helemaal in opgaan. Dat vond ik als kind wel lekker, je kan erin verdwijnen."