Van den Hoogenband over schrappen 'losersvlucht' en openingsceremonie Tokio

Sportkoepel NOC*NSF stuurt geen atleten vroegtijdig naar huis van de Olympische Spelen in Tokio als ze uitgeschakeld zijn of als hun sport niet meer op het programma staat.

Bij de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 kwam er veel kritiek op de gedwongen aftocht, de zogenoemde 'losersvlucht', voor atleten die geen medaille hadden gewonnen. "Dat doen we niet meer", zegt chef de mission Pieter van den Hoogenband.

Pieter van den Hoogenband ANP

NOC*NSF heeft kamers geboekt in een hotel in Tokio, waardoor sporters die zijn uitgespeeld komende zomer nog wel de rest van de Olympische Spelen kunnen bijwonen als ze dat willen.

"We hebben goed geluisterd naar de sporters en hebben een heel comfortabele oplossing voor ze. Sporters die klaar zijn en naar huis willen omdat ze kinderen thuis hebben zitten, bieden we de mogelijkheid naar huis te gaan."

"Voor andere sporters die graag willen blijven, hebben we het TeamNL-hotel, waar ze rustig kunnen verblijven en supporters kunnen worden van sporters die later nog moeten sporten."

Alle sporters mogen naar openingsceremonie

Ook is het in Tokio aan de sporters zelf of ze op vrijdag 24 juli de openingsceremonie willen bijwonen of niet. De '48-uur-regel', waarbij het sporters die op een van de eerste twee dagen van de Spelen in actie komen met klem werd afgeraden om naar de openingsceremonie te gaan, is ingetrokken.

"Tegenwoordig zijn de sporters zo volwassen. Ze weten goed genoeg wat erbij komt kijken om te presteren, dat je zo'n regel niet meer nodig hebt", zegt Van den Hoogenband.

De regel was bedoeld om sporters rust te geven, maar verschillende atleten baalden er stevig van dat ze niet mee mochten lopen met de traditionele intocht in het stadion.

"Dat vind ik heel jammer, want je moet goed luisteren naar die sporters. Ze mogen zelf de afweging maken. Als het je helpt om beter te presteren: be my guest", aldus de chef de mission.

STER reclame