Scorpion-geweren die eerder in het onderzoek naar de wapenbende in beslag zijn genomen NOS

Bij een groot onderzoek naar wapenhandel heeft de politie vanochtend bij veertien invallen in het hele land in totaal acht verdachten aangehouden. Volgens het OM gaat het om een "hoogst professionele" wapenbende die in de criminele wereld wordt gezien als groothandel voor wapens.

De invallen waren in onder meer Capelle aan den IJssel, Den Haag en een woonwagenkamp in Zeist. Koning Willem-Alexander bezocht dat kamp twee jaar geleden nog, omdat het te boek stond als "een voorbeeld voor andere woonwagenkampen".

De hoofdverdachte is een 32-jarige man uit Capelle. Alle arrestanten worden verdacht van wapenhandel en/of wapenbezit. Eén verdachte had nog een gevangenisstraf uitstaan van 20 maanden voor wapenhandel.

De deals werden vermoedelijk gesloten vanuit de woning in Capelle. De vuurwapens werden geïmporteerd uit het buitenland. De verdachten leverden wapens, onderdelen, accessoires en munitie. Tientallen klanten vanuit het hele land wisten de 'groothandel' in Capelle aan den IJssel te vinden.

Recordaantal schietpartijen

De politie vermoedt dat de verdachten medeverantwoordelijk zijn voor de grote hoeveelheid wapens die in Rotterdam en omstreken in omloop zijn in het criminele milieu. Dit jaar is er in Rotterdam een recordaantal schietpartijen geweest. De teller staat nu al op 93, waar heel 2018 uitkwam op 71.

De nu aangehouden verdachten stonden breed bekend als grote spelers in deze wereld en waren vaste leveranciers aan de tussenhandel van het criminele milieu. Sinds 2015 zou de bende aan tientallen klanten honderden wapens hebben geleverd.

Hoge doorloopsnelheid

Bij de invallen van vandaag werden twee handvuurwapens, munitie, grote sommen contant geld, 100 kilo illegaal vuurwerk en verdovende middelen gevonden. Ook werden acht auto's in beslag genomen. Volgens het OM was de vangst relatief klein doordat de doorloopsnelheid van de wapens hoog is: ze komen binnen, meestal vanuit Oost-Europa, en worden direct verkocht.

Het onderstreept volgens de politie dat de wapens gewild zijn. Het onderzoek naar de bende heeft ruim een jaar geduurd en stond onder leiding van het Rotterdamse OM.

STER reclame